Marcelien de Koning 1978

Jarenlang was Marcelien de Koning samen met Lobke Berkhout een onafscheidelijk duo, goed voor vele malen de wereldtitel, meerdere Conny van Rietschoten Trofeeën (2005, 2006 en 2008), een Koninklijke onderscheiding (2007) en zilver op de Olympische Spelen van 2008. Nu wil Marcelien ook winnen, maar dan op het gebied van duurzaamheid.

Foto Ineke Schipstra

Voor Marcelien begon het trainen in de Optimist in het Orthoteam in Hoorn. Dat was een van de eerste gesponsorde jeugdzeilopleidingen die het trainen van jonge zeilers serieus opgepakt heeft. Dat Orthoteam stond niet alleen aan de basis van de carriére van Marcelien de Koning en Lobke Berkhout maar ook van Pieter Jan Postma, Annemieke Bes, Lisa Westerhof en vele andere nationale en internationale kampioenen.

Als je naar haar palmares kijkt dan lijkt het of het Marcelien altijd voor de wind ging. Niets is minder waar. Toen ze zich niet plaatste voor de Spelen van 2004 en ze het jaar daarop (met zeilpartner Lobke Berkhout) uit de kernploeg werd gezet, moest ze zich zonder steun van het Watersportverbond bewijzen. Ze gingen bedrijven af voor sponsoring, kregen een auto in bruikleen en werden alsnog wereldkampioen! ‘Blijf in jezelf geloven’, was hun motto.  

Die aanpak leidde uiteindelijk tot zilver op de spelen in 2008 en daarna voor Lobke en Marcelien ieder een eigen carriere. Marcelien ging voor een carrière in de RS:X surfplank en Lobke ging met nieuwe partner Lisa Westerhof door in de 470-klasse. De toekomst van de surfplank was toen al onzeker als Olympische discipline en Marcelien kwalificeerde zich niet voor de spelen. Zij stapte over naar het matchracen in de Elliot samen met Annemieke Bes en Renee Groeneveld. Daarin kwalificeerden ze zich wel voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen en eindigde het trio als achtste. Een jaar later beeïndigde Marcelien haar professionele carriére als zeiler.

Daarna heeft Marcelien haar ervaring en energie ingezet voor energie en de maritieme sector. Zo werd zij communicatiemanager voor de Topsector Water & Maritiem van het NOC/NSF. Daarnaast is zij een van de vaste presentatoren bij de jaarlijkse uitreiking van de Conny van Rietschoten Trofee.

In 2019 werd Marcelien benoemt tot burgemeester van de Noordzee. Daarmee is ze het gezicht geworden van de veranderende Noordzee in de energietransitie.

in 2021 werd zij naast de chef de mission van Team NL, door het NOC/NSF aangesteld las chef d’emission. Zij is degene die zich bezighoudt met duurzaamheid in de sportwereld en dat beperkt zich niet alleen tot de olympische sporters. Zelf zegt zij daarover: “Ik wil opnieuw wereldkampioen worden, maar nu op het gebied van duurzaamheid.”

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties