Free as the Ocean: Start Globe 580 Transat

Met z’n zessen met een zeilboot van 17 meter lang de wereld rond zeilen. Dat is het avontuur dat Thomas, Bram, Sophie en Annabel samen met Eli en Mirjam aan gaan. Op 1 september 2021 zullen zij vanuit Nederland vertrekken om vervolgens in 2 jaar rond de wereld te zeilen en ze houden ons regelmatig op de hoogte. Hun reis is uitgesteld, maar in de tussentijd blijven ze actief bloggen, onder andere over de Globe 580 Transat waar ze als ondersteunend media-team aanwezig zijn.

Het mediateam van Coolnautics Junior

Op 31 oktober begon de allereerste Globe 580 Transat over de Atlantische Oceaan. Deze race wordt gehouden met kleine houten bootjes van 5 meter 80. De essentie van deze race is dat iedereen mee kan doen. De boten worden zelf gebouwd door de deelnemers en je hebt er niet verschrikkelijk veel geld voor nodig. Op deze manier wordt het zeilen weer teruggebracht naar de ‘gewone mens’.

De 6 zeilers begonnen in Lagos (Portugal) aan hun trip naar Lanzarote (Spanje, Canarische eilanden), dit was de kwalificatierace. Vanaf hier zullen zij op 17 november aan de echte race beginnen naar de caribische eilanden. Sophie en ik (Thomas) zijn hier naar Lanzarote gevlogen op 9 november om het te volgen voor Coolnautics Junior.

Toen we hier aankwamen op 9 november gingen we gelijk van start, we zijn aan alle 5 zeilers die op dat moment al aan waren gekomen voorgesteld door Eli en Mirjam (Coolnautics International). We hadden even kort met ze gesproken en we hadden de rest van de dag genomen om even te ‘settelen’.

Op 10 november om half 9 in de ochtend kwam de laatste deelnemer binnen varen. Sophie en ik waren vroeg uit bed getrokken en we zijn op de rib naar Jim toe gevaren om hem welkom te heten en hem de haven binnen te varen. De vloot is nu compleet.

Nu kon het voor ons echt beginnen, we hebben er geen gras over laten groeien en zijn gelijk aan de slag gegaan met het interviewen van de deelnemers. We begonnen met het Tsjechische gezin van Michal en Klara en hun baby Emma. Michal is hiervan de deelnemer. Kort daarop hebben we stuk voor stuk de rest van de deelnemers geïnterviewd, deze interviews verschijnen later onder de naam Coolnautics junior op YouTube. Na een tijdje in Lanzarote besloot Severin, onze jongste deelnemer (25) uit Zwitserland dat hij er nog niet klaar voor was om in zijn 1tje deze grote overtocht te maken. Hij heeft zich teruggetrokken uit de race en helpt nu een andere deelnemer met het bouwen van zijn ‘580.

Op woensdag 17 november is het dan zo ver … het moment waar iedereen op zat te wachten … de start!! Nadat in de dagen ervoor de zeilers druk bezig waren geweest hun ‘bootjes’ klaar te maken voor de race, zaten zij voor spanning en ‘exitement’ te wachten tot zij de kade mochten verlaten. Dit was een heel bijzonder moment … Iedereen was er klaar voor! 

Start van de Globe 580 Transat

Wij hebben het allemaal erg naar ons zin gehad en heel veel geleerd van de zeilers. Ondanks alle verschillen in cultuur en nationaliteit konden we heel goed communiceren met elkaar in het soms gebrekkige engels. Het is echt een hele leuke groep van avonturiers! Ondertussen is de race natuurlijk al bezig en wij volgen deze nauwlettend, het is zoo spannend!! Wij zijn super benieuwd naar de finish en hebben nog geen idee wie er gaat winnen, we hopen in ieder geval dat iedereen een veilige en fijne race heeft gehad!

Thomas de Ruiter / Coolnautics Junior

Reacties

Reacties