Hoog resolutie kaarten NW Schotland: Navionics en Antares

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Gallanach Bay (Muck) on Navionics and Antares Charts

In NW Schotland, Noord van Mull zijn bijna geen havens en nog minder marina’s, dus je moet vaak ankeren. Nu zijn er gelukkig enorm veel Lochs en Bob Bradfield (Antares Charts) heel veel baaien (ruim 500!) nauwkeurig in kaart gebracht. Met een motorboot met side-scan sonar maakt hij hoog-resolutie kaarten. Voor 15 pond heb je (niet-officiële) kaarten met veel detail en nuttige aanwijzingen over de baai.

Wij gebruikten Navionics om een baai te vinden en Antares charts voor het navigeren binnen een baai. Samen met de aanwijzingen in de ‘Clyde Cruising Club Publications’ heb je een mooie mix van traditionele en elektronische navigatie. Zie het verschil bij Gallanach Bay (Noordzijde Muck)!

Albert de Nijs

Reacties

Reacties