Eerste raceweekend en eerste offshore training: ROST is los!

Na een winter lang klussen en vele upgrades mochten we eindelijk het water op. Voor sommige, zoals Finn Kribbe en Floris Lampe, was de boot bekend terrein, maar voor andere was het eerste trainingsweekend de vuurdoop voor het grote boten zeilen. Aan de kade kregen we een cursus van alle onderdelen en benamingen op dek en al snel voeren wij de haven uit voor de eerste uurtjes op de boot.

Langzaam gingen we door de manoeuvres heen. De grinders leerden omgaan met de pedestal, Twirre Bogaard ging in de leer bij Finn op het voordek en ook in het Trim team stond iedereen klaar om de boot te verkennen. Anna Houtzager en ik staan samen in de Pit. We hebben eerder al wel samen gevaren, maar met zijn tweeën de pit bemannen was ook voor ons nieuw. Al met al was het een dag vol met nieuwe indrukken en barstend van de enthousiasme stapten we de boot af.

Eerste trainingsweekend met het nieuwe team

De trainingsdagen die volgde leerden we de onze posities verder kennen en bereidden wij ons voor op de eerste wedstrijd. Naast de plekken die wij aan boord bemannen zijn ook shoretaken. Dit kan verschillen tussen het onderhouden van de boot, zoals een verantwoordelijke voor de lijnen of lieren, of aspecten zoals safety, het eten aan boord en de inschrijvingen voor de wedstrijden. Hiervoor moesten we ook nog enkele dingen regelen.

Voor het Race weekend is eerst de boot na de refit opnieuw gedoopt. Een gezellige avond waar sponsoren, vrienden en familie langs mochten komen om de boot in zijn volle glorie te aanschouwen. Bubbels vloeiden rijkelijk en een gezellige borrel volgde in de haven van Stellendam.

De (her)doop van de Van Uden in Stellendam, de avond voor de Stellendam Regatta

De Stellendam Regatta was een groot succes. Er zijn enkele wissels geweest van de posities en al met al hebben we goed gevaren. Het meest opmerkelijke waren de grote stappen die we individueel, maar ook als team hebben gemaakt. Omdat de baan erg kort was voor onze boot, hebben we kort na elkaar veel manoeuvres uitgevoerd. Dit is erg uitdagend voor de crew, omdat de tijd om de volgende hoist of drop te bespreken erg kort is. Hierdoor leerden we vooruit te denken en ook korte en duidelijke communicatie te voeren binnen het team.

Racemodus tijdens de Stellendam Regatta

Nu zijn we alweer bijna toe aan onze volgende race; onze eerste offshore. In de nacht van vrijdag 12 april hebben we onze eerste offshoretraining gehad om de zeebenen te testen van de bemanning. In deze training hebben we verschillende nieuwe manoeuvres geoefend die we ook in het donker moeten kunnen uitvoeren, hebben we de wachtsystemen ervaren en ook beleeft hoe het leven aan boord is in de racemodus. Met gezonde spanning wordt uitgekeken naar dinsdag 16 mei, waar we goed voorbereid aan de start te liggen bij de Vuurschepenrace en daarna de North Sea Race. Wij kijken er ontzettend naar uit!

Saar van Bemmel

Terugvliegen naar Scheveningen met 20 knopen op de meter na de offshoretraining

Reacties

Reacties