Haagse modellen: Ineke/Herman van Reine Groenland 23, WC Den Haag

Copyright:Denicolai & Provoost, West Den Haag / foto: Jhoeko
De over-overgrootmoeder van Ineke van Reine had omstreeks 1880 een scheepswerf in Amsterdam. Haar grootvader werd benoemd tot adelborst bij de marine en voer de wereld rond. Zelf hebben Herman en Ineke geen directe relatie met de zee maar hun zoon volgt een opleiding Maritieme techniek in Rotterdam. Na een bezoek aan het maritiem museum kwam het gezin op het idee om een zeilschip achter het raam te zetten en kocht dit exemplaar op de terugweg naar huis. Omdat zeilschepen dure investeringen waren, kwamen ze vaak in handen van verschillende medeeigenaars. Men nam minder risico door in verschillende schepen een aandeel te kopen. De eigenaars waren meestal een consortium van familie, vrienden en belanghebbenden. Sommige aandeelhouders deden daarentegen een belangeloze investering, en dit werd meer en meer de gangbare manier van doen gedurende de 19 de eeuw.

Voorafgaand aan de VOR-stopover in Scheveningen toont Zeilhelden dagelijks een selectie van  modelschepen in Den Haag, tentoongesteld op vensterbanken, zichtbaar vanaf de straat.

Reacties

Reacties

Geef een antwoord