Prijswinnaar Ronde en Platbodemjachten

Op de Voorjaarsbijeenkomst van de SSRP (Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten) in het Fries Scheepvaart Museum zijn op zaterdag 15 april twee prijzen uitgereikt:


Links: Henk van der Meulen. Rechts Klaas Smit. (Foto’s : Simon Schermerhorn)

Henk van der Meulen winnaar W.H. de Vos-prijs

Op de Jachtwerf Joh. van der Meulen te Sneek worden sinds 1880 houten schepen gebouwd en gerestaureerd. Aan werfbaas Henk van der Meulen is voor al zijn werkzaamheden voor het behoud van ronde en platbodemjachten de W.H. de Vos-wisselprijs toegekend.

Klaas Smit winnaar van de C.J.W. van Waning-prijs

Klaas Smit heeft een serie boeken geschreven, zoals over Houtenbotenbouwers (1 en 2), de boeier Friso, de boeier Ludana, de Palingaak Korneliske Ykes II en de Tjottervloot in Heeg. Daarmee heeft hij dit jaar de van Waning-wisselprijs gewonnen.


W.H. de Vos-wisselprijs, bron foto: SSRP

De W.H. de Vos-wisselprijs is een zilveren model van de lemsteraak Onrust, beschikbaar gesteld in 1957 door de erven van W.H. de Vos, de eerste eigenaar van de in 1915 gebouwde Onrust. Gezien de kwetsbaarheid van het model wordt aan de winnaar een glazen herinnering uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan diegene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht.

De van Waning-prijs is in 1966 ingesteld door het SSRP-erebestuurslid C.J.W. van Waning (1901-1989). Het bestaat uit een ’tuigje’ met vergulde mastwortel. De prijs wordt als wisselprijs toegekend aan degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging.

Simon Schermerhorn

Reacties

Reacties