Oceaanzeiler Harry Young getekend door Robbert Das

Harry Young stak in 1939 met zijn bootje de Atlantische Oceaan over. Eigen ontwerp, lengte 4 meter 27 centimeter en zelf gebouwd. Niemand nam het plan van de Engelse zeeman serieus om van New York naar huis te zeilen. De eerste poging mislukte, maar met extra ballast (flessen wijn, blikken bier en conserven) lukte het om in 39 dagen naar de Azoren te zeilen.

Contrast

Een groter contrast tussen de notendop van Harry Young en de huidige zeilschepen als VO65 en IMOCA is niet denkbaar: Geen GPS of AIS, geen carbon en Dyneema. Met het naamloze bootje van Harry kon je niet eens echt aan de wind te zeilen en als de wind opstak streek hij de zeilen en deinde ruim een week achter een zeeanker.

bron tekening: OCEAANZEILERS door Robbert Das, uitgave DOKMAR Maritime Publishers BV ©

Nadat hij op 5 juni 1939 gestart was met zijn 2e poging kreeg hij na ruim 4 weken land in zicht: het eiland Flores van de Azoren. Na wat omzwervingen op de Azoren heeft hij zijn scheepje met een vrachtschip naar Engeland laten brengen. Waarom hij niet zelf is doorgevaren is onbekend.

Harry Young heeft terecht een plaats gekregen in het boek ‘OCEAANPIONIERS’ van Robbert Das, een uitgave van DOKMAR Maritime Publishers BV. In dit boek staan 23 oceaanpioniers met tekst en sublieme tekeningen van Robbert Das.


Gebroeders R. Das

De tweeling Gebroeders R. Das, Robbert (1929) en Rudolf Das (1929-2020) zijn beroemd geworden als illustrator, ontwerper, futuroloog en auteur. De 3D-tekeningen en technische illustraties van de Gebr. R. Das zijn direct herkenbaar.

Foto: Gebr. R. Das in hun jonge jarenLees meer > over de Gebr. R. Das op de website MOENTE MARITIEME KUNST en op de website van Robbert Das en Rudolf Das.

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is van eind mei t/m december 2023 een tentoonstelling over het werk van Robbert Das.

Het boek ‘OCEAANPIONIERS’ van Robbert Das is voor 10€ te koop bij Maritime Art & Design en tijdens de tentoonstelling.

Reacties

Reacties