Primus Inter Pares nog van deze tijd?

Dit weekend werden de PIP wedstrijden gezeild bij WSV de Vrijbuiter in Loosdrecht. Traditie getrouw strijden de kampioenen van de Nederlandse eenheidsklassen tegen elkaar in de 16m2 om de felbegeerde PIP beker (en eeuwige roem uiteraard).


Ten eerste is het natuurlijk geweldig dat de 16m2 klasse ieder jaar weer hun boten beschikbaar stelt voor deze wedstrijden. De stuurmannen van de betreffende 16m2 worden bemanning en de kampioenen worden de tijdelijke nieuwe stuurmannen. Om het allemaal zo eerlijk mogelijk te houden wordt er na iedere wedstrijd van boot gewisseld. Zo heeft iedereen evenveel kans op de trofee en titel kampioen der kampioenen. Heel leuk allemaal. Maar is dat ook nog steeds zo?

Ieder jaar weer is het voor de organisatie een zware kluif om de kampioenen gemobiliseerd te krijgen. Dit jaar waren er 17 uitnodigingen verstuurd, 14 gaven aan er te zijn en uiteindelijk zegden 3 mensen vlak vóór het evenement nog af. Dit is op 3 vlakken een enorme belediging (1)richting de booteigenaar die zijn boot beschikbaar stelt en klaar staat om te gaan (2)richting de organisatie die zijn best doet om het een succes te maken en (3)richting de overige kampioenen die wel de moeite nemen om er te zijn Ik heb het dan nog niet eens over de vrijwilligers, het publiek en ook de pers die graag getuige zijn van deze strijd.

Maar zoals het natuurlijk altijd is met tradities moeten wij ons misschien afvragen of er nog wel behoefte is aan zo’n evenement. Varen tegen elkaar in een 16m2. Is dat nog wel van deze tijd? En dan opeens realiseer ik mij: wij moeten ons dood schamen!! Je strijdt voor een kampioenschap, je wint en vervolgens word je uitgenodigd om tegen andere kampioenen van dat jaar te strijden. Het is een EER om daarbij aanwezig te mogen zijn! Het is de kers op de taart! Kampioen der Kampioenen! Hoger is er niet als zeiler in een eenheidsklasse in Nederland.

En dat het in een 16m2 is? Ik begrijp het wel. Het is een ‘relatief’ gemakkelijke boot om in te varen. Dus vanuit iedere klasse is de stap goed te maken. De boot gaat niet te snel, maar ook zeker niet te langzaam. Ik hoorde ergens de suggestie; misschien moeten ze het in Nacra 15’s doen. Ten eerste vraag ik mij af hoeveel Nacra zeilers hun boot zouden willen uitlenen en ten tweede vraag ik mij af of de wedstrijden dan nog wel zo interessant worden. Want niet iedere zeiler kan de stap richting de Nacra even gemakkelijk maken. Nee, ik denk dat we met z’n allen niet voorbij moeten gaan aan de strijd, de eer en de traditie die het Nederlandse eenheidsklasse zeilen zo mooi maakt. Kampioenen die voor deze wedstrijd gewoon nerveus zijn. De kans om tegen andere grote namen te kunnen varen. Kampioen der Kampioenen.

Het Watersportverbond heeft voor 2015 de regels voor het Nederlands Kampioenschap versoepeld. Dit betekent dat zodra er 20 boten aan de start van een kampioenschap verschijnen er automatisch sprake is van een Nederlands Kampioenschap (en niet zoals eerder bij sommige klassen een ‘klasse kampioenschap’). De blauwe wimpel gaat dit jaar dus veel vaker uitgereikt worden en er kan dus ook vanuit meerdere klassen deelname verwacht worden aan de PIP. Daarnaast is de PIP verplaatst naar de oude periode. De kampioenen van 2015 zullen in Oktober de strijd weer met elkaar aangaan. Ik ga mijn best doen voor een uitnodiging. Het lijkt mij een hele eer.

Reacties

Reacties

Geef een antwoord