Veel jeugdteams bij Cornelis Vrolijk Vuurschepenrace

2017-05-28-PHOTO-00000716
De TH38 Hemels van der Hart met vader en zoon Heiner aan boord vaart langs het startschip

De Vuurschepenrace is zaterdag rond 19:00 gestart richting het Engelse Harwich. Met ruim 60 deelnemende schepen is het waarschijnlijk het grootste veld met zeezeilers voor de kust van Den Haag.

Onder de deelnemers bevonden zich enkele Zeilhelden bekend uit onder meer de Volvo Ocean Race. Die in 2018 in Den Haag zal finishen. Gerd-Jan Poortman verscheen aan de start met zijn nieuwe team en Roy Heiner met zijn zoon Nicolas in de TwoHanded klasse. Poortman zeilt de race met het jeugdteam van de KR+ZV de Maas onder de vlag van hun sponsor ‘van Uden’ op een Kerr 46. Roy Heiner is met zijn zoon Nicolas Heiner de race gestart met de bekende TH38, Hemels van der Hart. Ze nemen het op tegen zeer ervaren TwoHanded zeilers in het 16 schepen tellende veld.  Yvonne Beusker met Edith Voskamp op de Panther en Chris Schram met Ad Lagendijk op de Maverick doen mee.

Ook andere jongeren teams zagen we bij de start. Waaronder Team Delft Challenge met hun nieuwe Farr 30 en de Team Heiner Talents op hun J-109. Nieuwkomers zijn Thijs Minderhout met een studententeam uit Delft. Op hun onlangs gerestaureerde A.C. genaamd Formidable. Erik Zandstra zeilt mee op de zeer snelle Mat 11.80 LeeLoo. Robin van Bienen is volop te zien bij de start als voordekker van de Reco, een Summit 35. Sybrich Willemsma vaart op één van de vlaggenschepen van de race de Trintella 53, Antares.

Voor de zeilkenners deden er ook deelnemers mee die deze race al meervoudig hebben gevaren, zoals team Redan, waarvan schipper Hein van Schaik vooraf vertelde dat ze een rustige race verwachten in tegenstelling tot races uit het verleden, mogelijk met enig onweer in de nacht. De zeilers vertrokken onder zeer zomerse omstandigheden met een 16 knopen wind, welke gedurende de start nog 10 graden shifte. Bas Mientjes, westrijdleider, legde uit dat de starts zeer goed verliepen, met één general recall voor de ORC 2 klasse.

Aan boord van het startschip zat de sfeer er ook goed in en beleefden een kleine honderd gasten de start vanaf het voormalige passagiersschip ‘de Estrella’ het spektakel op het water. Een klein team van de Oceanracesacademy was aanwezig op het startschip om enkele van hun zeiltalenten uit te zwaaien op deelnemende boten. Frans Sluyters was de gastheer namens de Cornelis Vrolijk Vuurschepenrace en begeleidde de gasten door de start procedures.

2017-05-28-PHOTO-00000708
Gasten op het startschip Estrella bij de start van de Cornelis Vrolijk Vuurschepen race
2017-05-28-PHOTO-00000710
Start van de Cornelis Vrolijk Vuurschepen race, met links (blauwe romp) het jeugdteam van de KR+ZV de Maas

Reacties

Reacties