Zeven feiten over de America’s Cup die je (nog) niet wist

18/05/2017 - Royal Naval Dockyard (BDA) - 35th America's Cup Bermuda 2017 - Practice racing week for the 35th America's Cup

1. Engeland heeft nog nooit de America’s Cup gewonnen.
De eerste America’s Cup Wedstrijd werd gevaren in 1851 in Cowes (UK), maar Engeland heeft de ‘Auld Mug’, zoals de Cup wordt genoemd, nooit gewonnen. De wedstrijd is 28 keer gewonnen door de Verenigde Staten, twee keer door Nieuw Zeeland en Zwitserland en één keer door Australië.

2. Maar de Britten zijn wel de meest volhardende uitdagers.
Sir Thomas Lipton was tussen 1899 en 1930, vijf keer de uitdager in de America’s Cup.  Hoewel hij de wedstrijd nooit heeft gewonnen, staat hij wel bekend als degene die sponsoring in de zeilsport introduceerde.

3. De winnaar bepaalt waar en wanneer de volgende America’s Cup wordt gevaren.
De winnaar mag de regels bepalen voor de volgende America’s Cup. Dat houdt ook in dat hij mag bepalen in welke boten wordt gevaren, op welke locatie en op welk moment de wedstrijd wordt gevaren.

4. De meest sucesvolle schipper van de America’s Cup komt uit Nieuw Zeeland.
De Nieuw Zeelander, Sir Russell Couts, heeft de America’s Cup vijf keer gewonnen, waarvan drie keer als schipper. Sir Russell Couts is nu CEO van de America’s Cup Event Authority (ACEA).

5. Inschrijven voor de America’s Cup kost miljoenen.
Het inschrijfgeld voor de America’s Cup bedraagt twee miljoen dollar per team. Er doen dit jaar zes teams mee, Team Oracle is de verdediger. De uitdagers zijn Land Rover BAR, Artemis Racing, Groupama, Emirates Team New Zealand and Softbank Team Japan.

6. De Cup is een keer vernield geweesd met een voorhamer.
Een Maori-activist heeft in 1997 de America’s Cup trophy vernield door er met een voorhamer op te slaan. De cup is toen door haar originele makers weer hersteld.

7. Het motto van de America’s Cup is: There is no second.
Toen koningin Victoria in 1851 de eerste America’s Cup volgde, vroeg zijn aan een van de zeilers, wie er tweede is geworden. Het antwoord luidde: “Majesteit, er is geen tweede”. Deze zin beschrijft het beste de geest van de America’s Cup en is ook het motto van de wedstrijd geworden.

Reacties

Reacties