Het Grote Plan

Ik voel een vlaag oncontroleerbare warmte vanuit mijn tenen omhoogvliegen richting mijn stembanden, waar zij wordt omgezet in een dierlijke kreet.

rosalin talents 1
Foto Klaas Wiersma

“Ik vraag het voor de laatste keer: kunnen jullie een geheim bewaren?” Mijn hart draait overuren terwijl ik ja- knikkend om mij heen kijk naar mijn medetalenten, sponsoren, ouders en partners, die dezelfde hoofdbeweging maken als ik. De tijd lijkt stil te staan. De woorden van Roy Heiner kaatsen tegen de hoge wanden van de bedrijfshal in Rijnsburg.  Hier is de hele Magic Marine-(sponsor)familie bijeen gekomen voor een bijzondere avond. Ik voel een vlaag oncontroleerbare warmte vanuit mijn tenen omhoogvliegen richting mijn stembanden, waar zij wordt omgezet in een dierlijke kreet. Wat volgt ging langs mij heen. Het enige waar ik nog oog voor had was de sheet die Roy zojuist boven het podium heeft laten verschijnen. “Team Heiner Talents doen mee aan de Volvo Ocean Race in 2020.” Het kan niet waar zijn!

Daar waar mijn Volvo tijdsplan eerst 2023 kende, heb ik nu de helft minder tijd om mezelf klaar te stomen voor deze zeilrace

rosalin 2
Foto Klaas Wiersma

Vanaf het moment dat het nieuws in februari van dit jaar tot mij kwam, wordt mijn dagelijkse gang bepaald door een permanente staat van opwinding in mijn lijf. De constante stoten van adrenaline brengen mijn lichaam in de sportschool en mijn gedachten bij de boot. Daar waar mijn Volvo tijdsplan eerst 2023 kende, heb ik nu de helft minder tijd om mezelf klaar te stomen voor deze monsterlijke, negen maanden durende, zeilrace rondom de wereld. Na enkele weken voel ik een drammende pijn ontstaan onder mijn schedel. Het is de pijn van dagelijks continu bezig zijn met Het Grote Plan. Stop, overzicht en controle zijn de woorden die ervoor zorgen dat ik na mijn college sportpsychologie rustig plaatsneem achter een computer aan de Vrije Universiteit, waar achteraf gezien The Big Picture’ ontstaat.

Ik weet welke unieke en onmisbare schakel ik in het geheel wil zijn en wat ik daarvoor moet doen

Wat is het grote doel? Welke schakels (middelen) leiden naar dat doel? Welke schakel wil en kan ik zijn en wat is daarvoor nodig? Wat op deze koude, nawinterse dag met steekwoorden en een heleboel vragen begon, eindigt drie maanden later met een gestructureerd, levensgrote, met plaknotes gekleurde mindmap op de muur van mijn studentenkamer in Leiden. The (inmiddels gedigitaliseerde) Big Picture was there! Veilig de wereld over zeilen in de Volvo Ocean Race 2020 is het grote doel. Ik weet welke unieke en onmisbare schakel ik in het geheel wil zijn en wat ik daarvoor moet doen. Als ik dit uitzet tegen de ruim vijftienduizend uur die ik de komende drie en een half jaar nog heb, dan weet ik dat 2020 haalbaar is!

Ik mag mezelf met alle energie die ik heb storten op de uitvoer van een meesterplan

Wat ik hiervan heb geleerd is dat het blijven verbinden van mijn hoofd en lijf essentieel is. Mijzelf laten leiden door een constant gevoel van euforie brengt mij veel. Het zorgt voor blijdschap en een ontembare vraag naar méér. Maar stil staan bij The Bigger Picture zorgt ervoor dat ik mijn energie en enthousiasme steek in zaken die mij daadwerkelijk dichter bij mijn doel brengen! Uit mijn vorige column is de ‘waarom’ vraag duidelijk geworden en nu ook de ‘wat’ en ‘hoe’. Het langdurende denkwerk is gedaan en vanaf nu mag ik dus los! Ik mag mezelf met alle energie die ik heb storten op de uitvoer van een meesterplan. De weg naar de Volvo Ocean Race van 2020!

Rosalin Kuiper

talents
Foto Laurens Morel

Reacties

Reacties