‘Als het er goed uitziet, zeilt het ook goed’

Ron de Vos is schrijver van romans en drie standaardwerken over het negentiende-eeuwse zeilschip. Die laatste boeken vormen de basis van het Windschip Project: Het ontwerpen van zeilende vrachtschepen. Komende weken laten we Ron aan het woord over wat hij ziet als, de onvermijdelijke transitie in vervoer over water.

De fascinatie voor de technische achtergronden van het grote zeilschip is ontstaan toen Ron de Vos samen met zijn tweelingbroer in 1979 een zeilkotter met hulpvermogen uit het Deense Esbjerg ophaalde. Het tot casco teruggebrachte schip zou voorzien worden van een nieuw tuig. Aan het eerste advies ‘als het er goed uitziet, zeilt het ook goed’ moest drastisch gesleuteld worden. Stabiliteitsproblemen werden opgelost. In Nederland was en is echter genoeg kennis voorhanden waar veel gebruik van werd gemaakt. Fylla kreeg een klassiek schoenertuig.

Het Windschip project kent twee wegen om zijn doel, dus het minimaliseren van de uitstoot in de zeevrachtvaart, te realiseren. Een is het komen tot de bouw van een pilot schip en twee is het publiceren van dossiers waarin voorontwerpen van verschillenden type windschepen.
De bouw van windpilot kan gedaan worden in een samenwerkingsverband tussen overheid, liefst een havengemeente en een particuliere onderneming bijvoorbeeld een reder. Na de tewaterlating zal met het schip onderzoek worden gedaan naar de marktomstandigheden dus welke lading is in eerst instantie geschikt om middels een zeilschip te worden vervoerd en ten tweede welke problemen, vooral op infrastructureel gebied, komt het tijdens zijn vaart tegen. Na verschillende reizen wordt ook het schip zelf geëvalueerd en daarna kan besloten welke type windschepen er zullen worden gebouwd.

Ron de Vos

Reacties

Reacties