Footloose: ‘De Cubanen wilden mij niet laten gaan ….’

Toestemming geven aan een solo zeilende vrouw om uit te mogen varen was niet zo eenvoudig voor de havenautoriteiten van Cayo Largo (Cuba).

In mijn vorige video heb je kunnen zien hoe ik aankwam in Cuba. Het is altijd een hele toestand om in te klaren. Eerst komt de dokter aan boord. Hij neemt de temperatuur op en stelt wat vragen met betrekking tot gezondheid. Na de dokter komt de immigratie en de douane aan boord om een hele stapel papier werk in te vullen. De douane neemt een hond mee om vervolgens de hele boot te doorzoeken. Als laatste komt er de warenautoriteit langs om te checken wat je aan boord hebt.

Na ingeklaard in Cuba te zijn wilde ik graag uit de haven weg en voor anker gaan maar in verband met een opkomende storm mocht ik de haven niet verlaten. De volgende dag was het koufront gepasseerd en wilde ik graag gebruik maken van een ideale wind om naar Cienfuegos te varen. Toestemming geven aan een solo zeilende vrouw om uit te mogen varen was niet zo eenvoudig voor de havenautoriteiten van Cayo Largo (Cuba). Terwijl andere boten inmiddels weer mochten vertrekken moest ik praten als Brugman (in het Spaans) om de havenmeester te overtuigen dat wind uit het westen voor mij een ideale wind richting is om naar Cienfuegos te varen en dat 25 knopen wind op een voor de windse koers geen probleem is en dat bovendien de wind maar één dag uit deze hoek zou komen en het daarna weer 15-20 knopend vanuit het oosten gaat waaien. Blij was ik toen ik rond het middaguur toestemming kreeg om uit te varen.

Carin Trimbach

Reacties

Reacties