Scotland has been voted the world’s most beautiful country – here’s why

5378-Zeildromen

Dit was de kop van een artikel in de Guardian september 2017. En laat ik nou het geluk hebben dat ik Schotland afgelopen zomer uit heb gekozen als eerste bestemming voor mijn charter reizen!

In mijn eerdere columns hebben jullie kunnen lezen dat ik mijn schip, die ik omgedoopt heb tot de Zeildroom, een volledige refit heb gegeven. Het waren 10 maanden intense maanden waarin ik erachter ben gekomen dat je echt op je tandvlees kan lopen. Werkdagen van 17-19 uur werden heel normaal en dat 7 dagen per week. Al met al heb ik het mede dankzij enorm veel hulp gered en kon ik afgelopen juli samen met mijn eerste groep meezeilers de trossen losgooien!

Met Scheveningen in zicht zeilden we de avond in. Het enige wat nog mistte waren dolfijnen naast de boot. Tijden het aanleggen ging het volledig mis. Vooruit gas was achteruit geworden. De paniek sloeg als een deken over mij heen en dat heb ik zelden tot nooit. Nog een keer probeerde ik de gashendel hard in zijn versnelling te knallen. Dit resulteerde in nog meer achterwaartse snelheid. Je hebt nog geen minuut om na te denken wat je in een overvolle haven het beste kan doen. Als ik nu geen schip uit zocht die de pineut was zou er nog veel meer schade ontstaan. Wat volgde was een enorme klap en de gehele haven van Scheveningen was wakker. Wat een drama. Met tranen in mijn ogen kon ik daarna urenlang verzekeringspapieren invullen. Het bleek een losgetrild moertje van de versnellingskabel te zijn, ondanks een veerringetje.

De reacties van degene waarvan ik hun boot had geraakt waren hartverwarmend. Men begreep dat ik er niks aan kon doen en dat dit soort dingen kunnen gebeuren.

Voor een flink bedrag had ik mijn motor compleet laten reviseren omdat ik geen gezeik wilde hebben. En dan dit! De reacties van degene waarvan ik hun boot had geraakt waren hartverwarmend. Men begreep dat ik er niks aan kon doen en dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Dank daarvoor medezeilers! Het allermooiste was de reactie van een stel “je schampte ons maar we hebben geen schade hoor. Het bizarre is dat wij dit weekend zijn vertrokken op een wereldreis. Dankzij jullie TV- Serie Zee, Zout en Zeilen zijn we geïnspireerd geraakt om deze reis te gaan maken, dank daarvoor!”

De dag erna was nodig om alle schade te herstellen en met een dag vertraging kozen we alsnog het ruime sop! Buien tot 30 kts waren voorspeld maar we zouden de wind van achteren hebben en het onweer zou boven land blijven. Zou het ons lukken om Inverness, Schotland in 1 keer te halen? Lees volgende week verder…..

Florian Dirkse

Reacties

Reacties