Maarten Jamin

Begon pas op zijn 13de met zeilen, dat was een weekje zeilkamp in De Biesbosch. De jaren daarna ieder jaar een weekje meer totdat hij op zijn 16de met krantenwijkgeld een eigen boot kon kopen. Het werd een wedstrijd 16m2 (#2912) uit 1957. Via veel andere klassen (Vrijheid, O-Jol, Yngling, Melges24) eindigt Maarten Jamin (1962) voorlopig in de J/70 waar hij in met zijn team in 2022 Nederlands Kampioen is geworden.

Lokaal behaalde Jamin met zijn 16m2 al snel goede resultaten, dat smaakte naar meer. Het koste Team Jamin een paar jaar om landelijk in de middenmoot te komen, de #2912 bleek toch wat te langzaam om voor in het veld te varen. Met een betere boot, de 3842, ging het direct een stuk beter!

Iedere sporter kent de 10.000 uren regel en Maarten nam dat zeer serieus. Tot wel 100 starts per jaar bracht steeds betere resultaten. Bemannen bij goede zeilers, goede zeilers aan boord vragen, trainen, trainen, trainen, het ging steeds beter.

Uitstapjes naar andere klassen brachten nieuwe inzichten en de eerste kampioenschappen. Nederlands kampioen in de Vrijheid en 16m2 Met als voorlopig hoogtepunt de titel Primus Inter Pares in 2001.

De ambities lagen hoog en de overstap naar internationaal zeilen werd gemaakt. De Yngling bracht de gewenste uitdaging en plezier. Ook hier loon naar werken, na enige jaren intensief zeilen, trainen en techniek ontwikkelen, werd Jamin in 2005 de eerste Nederlandse Wereldkampioen in deze klasse.
Jamin werd trainingscommissaris van de klasse en stond aan de basis van vele successen van Nederlandse Yngling zeilers, in totaal stond Nederland 11x op de eerste plek bij het WK Yngling, waarvan 5 keer voor Jamin. Naast vele landelijke en Europese titels won hij nog 4 wereldtitels in 2011, 2012, 2019 en 2022.

Uiteindelijk via een aantal mooie andere klassen, (OJol, Etchells, Melges24) zeilt Maarten Jamin momenteel in de J70 waar hij met zijn team in 2022 Nederlands Kampioen is geworden.

In deze professionele klasse komen zomaar 80-100 teams aan de start op een kampioenschap. Hier ligt dus nog wel een tijdje een uitdaging voor Jamin!

Maar de mooiste herinnering blijft wel de uitnodiging voor een lunch in 2010 op Paleis Noordeinde, naar aanleiding van de tweede Primus Inter Pares titel in 2009. Om daar de zeilsport te mogen vertegenwoordigen tussen 24 Olympische schaats kampioenen, gevierde zangers en gelauwerde wetenschappers heeft Jamin als een bijzondere eer ervaren.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties