NW Schotland en Hebriden: prachtig en uitdagend

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Loch Scavaig, Cuillin mountains (zuidkust Isle of Skye), foto Albert de Nijs

Van Orkney richting Hebriden wil je de eb mee hebben. Als je de Roosts (overfalls) passeert bij kentering-begin eb heb je ‘rustig’ water en 6 uur stroom mee richting Cape Wrath (65nm).

Aan de Noordkust van Schotland zijn een paar Lochs waar je prima kunt overnachten of wachten op gunstige omstandigheden om de kaap te ronden. Bij harde wind wordt aangeraden Cape Wrath ruim (3-5nm) vrij te houden. Zuid van de kaap zijn Lochs met mooie ankerplekken, bijvoorbeeld Loch Laxford.

Tussen Cape Wrath en Oban is het erg rustig. Er wonen weinig mensen en er zijn dus ook weinig voorzieningen. In een baai of haventje liggen lokale vissersbootjes aan moorings. De enkele drijvende steiger is bedoeld voor de vissers om hun vangst aan land te brengen. Rond HW kun je daar soms water tanken. Er zijn ook weinig 3-4g zendmasten, regelmatig hadden we ‘geen service’. Lekker rustig, maar de weersverwachting konden we alleen via marifoon en Navtex ontvangen. De Hebriden grenzen direct aan de Atlantische oceaan en de voorspellingen veranderen sneller dan weer en wind!

Als je redelijk self-supporting bent en graag ankert is dit een heel mooi gebied om zeilend te ontdekken!

Albert de Nijs

Reacties

Reacties