Free as the Ocean – Bram

Met z’n zessen met een zeilboot van 17 meter lang de wereld rond zeilen. Dat is het avontuur dat Thomas, Bram, Sophie en Annabel samen met Eli en Mirjam aan gaan. Op 1 september 2021 zullen zij vanuit Nederland vertrekken om vervolgens in 2 jaar rond de wereld te zeilen en ze houden ons regelmatig op de hoogte.

Bram, Annabel, Thomas, Sophie (vlnr)

Hallo Allemaal, ik ben Bram, de oudste van de youngsters! 

Ik ben 20 jaar en ik woon in Culemborg met mijn moeder Mirjam en Eli. Ik werk nu fulltime voor Coolnautics, hierdoor heb ik het voordeel dat ik alle progressie van dichtbij mee maak. 

Laatste paar maanden ben ik vooral bezig geweest met ons huis op te knappen zodat we deze kunnen verhuren als we vertrekken.  Mijn persoonlijke project tijdens de reis gaat over “Urban Green” in de wereld, oftewel hoe mensen omgaan met groen en water binnen hun woonplaats, het verschil tussen grote steden en kleine havenplaatsjes. Dit idee heb ik gekregen door de opleiding die vorig jaar heb afgerond. De opleiding was Urban Green Development. Ik heb daar veel geleerd over hoe je het beste een tuin kan maken in de stad,  hoe je gebouwen kan bekleden met planten en hoe je steden in het algemeen meer milieuvriendelijk  kan maken. 

Toen mijn moeder Eli (de kapitein) ontmoette, was het enige schip waarop ik had gevaren een groot cruiseschip. Ik was zelf geen grote fan van zeilen als sport, dat ben ik nog steeds niet. De reden waarom ik wel mee wil gaan met dit avontuur, is dat ik heel erg van reizen houd en echt van dieren houd. Ik vind foto’s maken ook heel gaaf, dat ga ik daarom dan ook veel doen op reis.

Ik vind het nog lastig om me echt voor te stellen dat we straks met zes mensen op een schip zitten voor twee jaar. Het wordt wel steeds iets makkelijker om het voor te stellen omdat het 3D ontwerp steeds verder komt en het beter te zien is hoe alles er uit gaat zien. Dit gaat vooral om de binnenkant. Vorige maand hebben we het meest lege punt bereikt. Daarna is de boot helemaal ingescand en wat bleek? De bouwer heeft het heel precies gedaan, dus er zit bizar weinig verschil tussen het originele ontwerp en de daadwerkelijke bouw van het schip. Het interieur is ook zo goed als ontworpen en omdat het schip zo precies gemaakt is zal het interieur er ook goed in passen!

Het schip gaat waarschijnlijk eind juni te water, zodat de masten er op kunnen worden gezet. De zeilen zijn bijna af, er wordt nu gewerkt aan de laatste twee zeilen! Het plan is nog steeds om 1 september te vertrekken uit Vianen, waar dan de boot ligt. Dan gaan we via Scheveningen, om daar afscheid te nemen.

Door alle omstandigheden, kan het best zo uitkomen dat we een maandje later vertrekken. Maar als we nu zo doorgaan dan is de kans groot dat we alles gewoon af hebben voor 1 september. Daarvoor moet nog wel heel veel gebeuren, zowel aan boord als op de Thuisbasis. Omdat we nog zoveel moeten doen voor we echt weg kunnen hebben we natuurlijk niet zoveel tijd om ook nog te beter te leren zeilen, ook denk ik dat dat niet echt nodig is. We zitten immers straks voor twee jaar op een zeilschip! dus dan leer je het zo!

Bram Suijs

Reacties

Reacties