Daan Kagchelland 1914 – 1998

Regelmatig publiceren we kort portret van een van de Nederlandse zeilhelden. Om de herinnering levend te houden, omdat ze het verdienen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Foto Richard de Jonge

Was een van de eersten die in een zeilboot voor Nederland een gouden medaille behaalde op de Olympische Spelen en dat was in 1936. Deed dat in de net ontwikkelde Olympiajol. Omdat de boot zo nieuw was, werden er serieuze selectiewedstrijden gehouden voorafgaand aan de Olympische Spelen. Daan Kagchelland won de selecties, maar Ricus van de Stadt ging mee naar de Spelen als reserve, mocht Daan uitvallen. De Waterkampioen schrijft over de voorbereiding van Daan Kagchelland: “Een genot was het, te zien hoe de jonge Rotterdammer zijn boot en zijn zeil verzorgt, hoe kalm en rustig, hoe bescheiden ook, hij te werk gaat in en buiten den wedstrijd.”

Het waren beruchte spelen in Nazi Duitsland. In veel landen gingen stemmen op om de spelen te boycotten, maar uiteindelijk gingen de meeste landen wel naar Berlijn. In Nederland zag alleen de Gymnastiek en Krachtsport bond om die reden af van deelname aan de spelen. De Spelen van 1936 waren de eerste Spelen waar het Olympisch vuur op het Griekse Olympia werd ontstoken en per estafetteloop naar Berlijn gebracht.          

Na Kagchelland hebben Stephan van den Berg (1984), Dorian van Rijsselberghe (2012 en 2016) en Marit Bouwmeester (2016) nog een gouden zeilmedaille behaald voor Nederland op de Olympische Spelen.

Reacties

Reacties