Fair Isle: een vogelparadijs

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

North Lighthouse, Fair Isle, foto Albert de Nijs

Halverwege Shetland en Orkney ligt Fair Isle, een prachtig eiland om wat langer te blijven.

Het zeegebied tussen Shetland en Fair Isle heet ‘The Hole’ en het kan daar stevig spoken. Er zijn geen uitwijkhavens in de buurt, stabiel weer is belangrijk.

Aan de oostkant van het eiland is een kleine haven (North Haven), met een betonnen kade voor de veerboot en een uitstekende pier. Er is niet veel ruimte, maar met passen en meten is er wel een plekje te vinden.

De voorzieningen van de haven zaten in het Bird Observatory, maar dat is in 2019 afgebrand. Inmiddels is de herbouw begonnen en ze verwachten najaar 2023 weer open te gaan.

Het noordelijk deel van het eiland is een natuurgebied beheerd door de ‘National Trust for Scotland’ en lijkt sterk op Shetland, leeg en open met heide en schapen. Het zuidelijk deel doet meer denken aan Orkney, bewoond en weilanden met vee.

Het eiland is compact (5 bij 3 km), met aan noord- en zuidkant een Stevenson vuurtoren. De kustlijn met al zijn kliffen en inhammen is ideaal voor lange wandelingen, met grote kolonies Puffins en Jan van Genten. Het terrein is erg toegankelijk, maar Bonxies (Grote Jager) en arctische sterns verdedigen hun territorium fanatiek!

Albert de Nijs

Reacties

Reacties