“Zeilen niet te serieus nemen …”

IMG_3331
Captain and his crew (foto: WV Braassemermeer)

Wie zijn jullie?
Reinier is in het dagelijks leven technisch ontwerper, en de stuurman van het team. Heeft als kind bemand in een 420, toen gewindsurft en daarna wedstrijden gevaren als bemanning op grote boten op zee. Is toen dankzij een vooruitziende blik van zijn broer in de Yngling terechtgekomen.
Marlies, voordekker/golvenbreekster. Na de Opti en de Splash een lange zeilpauze gehad, maar uiteindelijk kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan en en toen op een Zwitsers meer in de Yngling beland.Anna, middenvrouw, PR dame van het team en tegenwoordig ook van de wedstrijdorganisatieregeltjes. Via een korte Vaurien-zeiltijd op de Sneekweek van 2003 bij Huub de Haer in de Yngling gaan zeilen.

CadYllac, ofwel Kenny, onze gezamenlijke liefde. Is van een topsportcarrière met team Annelies Thies via Peter Spruit bij ons terechtgekomen, maar dat betekent niet dat de hoogtijdagen voorbij zijn! We begrijpen elkaar steeds beter en Kenny geeft meer en meer snelle standjes prijs.

Het zijn de WK’s die je bijblijven: de lol en zeilen in een groot veld

Wat is je leukste ervaring in de Yngling?
Hier kunnen we niet zo goed uit kiezen; we hebben al heel veel leuke momenten meegemaakt. Reinier heeft een keer een wedstrijd gewonnen tijdens het WK in 2003 in Brunnen, Zwitserland. Dat moment vergeet hij nooit meer. Ook Marlies kan een eentje tijdens een WK op haar naam schrijven tijdens het WK in Bergen, Noorwegen.

Over het algemeen zijn het toch de WK’s die je enorm bij blijven, elk jaar is weer anders. Maar de lol die je in die week met je internationale Ynglingvrienden maakt en het zeilen in zo’n groot veld, dat is keer op keer weer een feest om mee te mogen maken.
Anna en Reinier hebben in 2011 een fantastisch zeiljaar gehad; elke dinsdagavond bemannen bij Piet de Heus op de Braassem, woensdagavond de zomeravondwedstrijden op de Kaag en daarnaast alle evenementen van de kalender af. Ooit hopen we zoveel tijd te hebben om dat weer te doen.

 

IMG_3328
Hoe cadYllac aan haar naam komt (foto: WV Braassemermeer)

Wat is jullie geheime wapen aan boord?
Ons geheime wapen is dat we het zeilen meestal niet al te serieus nemen. Lol maken, grappen uithalen en af en toe nét op tijd aan de start verschijnen.

Voor het WK in Sneek houden we vast aan deze principes, maar zodra we gestart zijn laten we ons ook van de fanatieke kant zien want we willen natuurlijk wel winnen.
We kennen vaak het deelnemersboekje (ook van andere klassen) uit ons hoofd en daarmee zaaien we verwarring. Voor de rest gaan we voor de wind erg hard, maar wat daar precies het geheim van is…

 

Hoe zijn jullie als team bij elkaar gekomen?
Anna en Reinier zijn ooit uit praktisch oogpunt samen gaan zeilen; ze woonden allebei in Leiden. Gelukkig klikte het ook in de boot, want inmiddels zeilen ze al meer dan 12 jaar samen. Marlies dronk tijdens WK’s altijd graag biertjes met hen en toen team NED350 vorig jaar het Zwitsers kampioenschap zeilde werd dat nog gezelliger! Marlies kwam terug naar Nederland en zo was deze combinatie geboren.
Marlies heeft een jaartje gestuurd op de SUI77 en toen vier jaar bemand op de SUI464. Dit is voor haar dus seizoen zes, maar het eerste jaar dat ze in Nederland Yngling zeilt. Ze mist de blauwe bergmeren wel een beetje, maar vindt het Sneekermeer gelukkig ook prachtig (en het waait er veel vaker)!

Anna Bertling

Kleine Sneekweek 2017 (foto: Elize Hoekstra)

Reacties

Reacties