Team Heiner Talents 27#

Maart 2023 – We zitten nu in ons vierde en tevens laatste seizoen van ons Team Heiner Talents traject. Als we het beter willen doen dan vorig jaar, dan hebben we nog een handjevol weekenden om te verbeteren voor de North Sea Race (NSR) begint. Er moet in ieder geval iets gebeuren!

Gedurende de winter heeft de boot in Lelystad (HQ) gelegen om het jaarlijks onderhoud en upgrades aan de boot aan te brengen. Het mooie weer dat we nodig hadden om te klussen, liet helaas even op zich wachten, waardoor we pas eind februari weer in Scheveningen waren om te kunnen trainen. We begonnen het eerste weekend van maart met een boothandeling weekend omdat de twee daaropvolgende weekenden Arianne van de Loosdrecht (oud THT’16) ons kwam coachen op trim. Met Arianne’s inzichten wilden we hard werken aan onze bootsnelheid. 

High mode, low mode en actief met elkaar de boot blijven varen, ook wanneer we een manoeuvre doen. De continue vraag; doe ik nu alles wat de boot harder laat gaan? stond centraal. We hebben nog veel stappen te zetten, maar er zit een stijgende lijn in. 

Qua weer hebben we alles gezien van geen wind tot redelijk veel wind, geen golven tot veel golven. Alle condities hebben we meegemaakt in de laatste voorbereidingen voor aankomend seizoen.

Het lag niet alleen aan de bootsnelheid waardoor we harder zijn gaan varen, de professionaliteit stond ook centraal en werd scherp in de gaten gehouden. Negen uur aanwezig, is negen uur stipt en vanaf dat moment draait alles om het zeilen. Drie minuten over negen, wordt dus niet geaccepteerd en betekent 3x 10 push-ups. Niet iedereen was op tijd klaar en ook al weten we dat het niet kan we handelen er niet naar, hier komt dus verandering in! 

Discipline, focus en intensiteit zijn net zo belangrijk voor ons als de bootsnelheid, om dit jaar beter te presteren. Hoe zorgen we dat we gefocust zijn vanaf het moment dat we beginnen? Hoe zorg je dat je de doordeweekse activiteiten/gedachten afsluit en volledig met je hoofd bij het weekend kan zijn? Dit zijn vragen waar ieder voor zich, nog een antwoord op moet vinden. 

Zowel in het najaar als de afgelopen weken hebben we veel weekenden in Scheveningen doorgebracht om te trainen en mee te doen aan de IJspegel winterserie van Jachtclub Scheveningen. Het derde weekend van maart vond de Atoom Cup plaats. Dit is de afsluiter van de IJspegel winterserie die we afgelopen najaar en dit voorjaar hebben gevaren. Het is gaaf om te zien dat onze vooruitgang ook terug te zien is in de resultaten. Dankzij de begeleiding van Arianne afgelopen weekenden hebben we een flinke stap kunnen zetten op het gebied van bootsnelheid en de intensiteit waarmee we de boot varen. Waar we eerst steeds rond de 6e á 7e plek eindigde, hebben we de boot nu op een betere manier leren varen en dat resulteerde in een 3, 3, 4 en 2e plaats! We zien het resultaat van zeilen met meer focus, de speed training heeft dus zijn vruchten afgeworpen!

De komende tijd zullen we de laatste voorbereidingen doen voor de NSR in mei.

Merlijn Rutten en Thomas Roggekamp

Reacties

Reacties