Sailing Sea Rover: Orca attacks

‘Je moet een beetje geluk hebben in het leven’, zeggen zoon Dickie Rensen en ik tegen elkaar wanneer we de haven van het Spaanse Baiona uitvaren. Even daarvoor spreken we met een stel collega-zeilers die net de Golf van Biskaje achter zich hebben gelaten.

Orka’s zijn het gespreksonderwerp op de routes langs de Portugese en Spaanse kust. Ook wij spreken al snel over de aanvallen op zeilboten door deze gigantische zoogdieren van soms wel 10.000 kg van de zee.

Op sociale media hebben we de verhalen al gelezen:

‘Without warning they attacked the rudder (initially felt like hitting drift wood or such like).

They continually rammed, butted and bit the rudder, turning it from lock to lock with intense power and seeming ease. There was the sense that they had full commitment to destroying the rudder, regardless of our action plan…..’

‘Dat had had je me wel eens eerder mogen vertellen’, zeg ik lachend tegen Dick.

‘En dan,?’roept hij me toe. ‘Was je dan niet gekomen’?

‘Tuurlijk wel,’ zeg ik onzeker.

Dick vaart zijn boot de Sailing Sea Rover van het Griekse Lefkas naar Amsterdam. In Lissabon stap ik aan boord.

Waarom?

Omdat ik uitkijk naar dit avontuur samen met mijn zoon.

We zijn nog oplettender dan anders en ik tuur over het water naar zwarte vinnen die er net boven uit kunnen steken.

Maar hoezeer ik ook tuur, geen orka te bekennen. Wel zie ik dolfijnen. In overvloed. Ondertussen lees ik op de website ‘Orca attacks’ het bericht dat bij een Nederlandse zeilboot het roer is afgesleten. Stuurloos. Een paar uur later arriveert een sleepdienst. Tweeduizend euro aftikken.

Zoon Dick heeft inmiddels zijn voorzorgsmaatregelen getroffen en uitgeschreven op een vel papier dat hij bij zijn instrumentenpaneel hangt. Ik lees: 1) Kustwacht oproepen, 2) zeilen strijken, 3) motor backwards, 4) geen contact met orka’s maken!!

We vervolgen onze reis over de Atlantische Oceaan. De route gaat van Baiona naar A Coruña. We zien de tastbare bewijzen van gebroken en afgebroken roeren.

In A Coruña besluiten we te wachten op gunstiger weer. Een heftige wind raast door de Golf van Biskaje. Golven die gigantisch zijn. Dat is zelfs voor de SEA ROVER een lat te hoog.

Rik Rensen – 2 oktober 2022

Reacties

Reacties