Team Heiner Talents #17

Het wedstrijdseizoen van 2022 is officieel begonnen met de openings klassieker in Stellendam. We ontvingen de perfecte zeilcondities met veel wind en zon, veel meer konden we ons niet wensen. Deze maand lees je meer over de aanloop naar de Van Uden Reco Regatta (VUR), deliveries, het klussen aan de Maxfun 35 en natuurlijk de nachttraining waarmee we deze maand hebben afgetrapt.

Naast de reguliere trainingen waarbij we vooral op bootsnelheid, handelingen en communicatie focussen, varen we soms ook een nachttraining. Zo ook het eerste weekend van april. Het weer was zeer vriendelijk voor ons met droog weer en een lichte wind.

Bij het grote boten varen kan je niet alleen maar bezig zijn met zeilen, hoewel we dat natuurlijk wel het liefste doen. Er moet ook geklust worden, dat is nou eenmaal onderdeel van het grote boten leven. Samen met Roy hebben we verbeteringen aan de boot toegevoegd. Zo hebben we nu een bed in de boeg erbij, hebben we winchfeeders bij de stoppers gemonteerd en zijn er een hoop andere klussen van de kluslijst verdwenen. Een boot is natuurlijk nooit af, maar het klussen is allemaal onderdeel van de voorbereidingen voor het varen met een grote boot. Het belangrijkste is misschien wel dat we leren repareren wat er allemaal op een boot zit en hoe dit in elkaar zit, want ook onderweg kunnen er dingen stuk gaan.

Eén week voorafgaand aan de Van Uden Reco is de boot overgevaren. De delivery zelf verliep uitermate soepel. Op zaterdag zijn we vanuit Lelystad naar naar Amsterdam gevaren waarna de weg is vervolg naar Ijmuiden, voor een korte overnachting. De volgende dag beloofde een mooie te worden, er was een afzwakkende aflandige wind voorspeld, waarmee we tot voorbij de Maasmond bij Rotterdam konden zeilen. Het eerste deel was met name mooi, onder onze A3 genaker. We hebben de mijlen verslonden en aan het eind van de middag stonden we in het zonnetje op de steiger in Stellendam. De volgende dag zijn we vroeg begonnen om de nieuwe zeilen te testen. Met een lichte wind van 8-10 knopen was het ideaal weer voor onze grootste fok, de J2. Helaas hebben we die niet kunnen gebruiken tijdens de Van Uden Reco. 

 

De Van Uden Reco, bracht compleet andere condities als waar we mee hadden getraind in de weken ervoor. Er was een sterke wind en mooi weer voorspeld, dus het kon alleen maar een topweekend worden. De Van Uden Reco was ons eerste meetmoment in de ORC-klasse. Afgelopen najaar en dit voorjaar hebben we veel getraind op boothandelingen en in februari en maart lag onze focus op het sneller later varen van de boot. Dit jaar varen we in de ORC-1, wat betekend dat we tegen boten zullen varen die groter en sneller zijn dan onze Maxfun 35. Het voordeel van op rating varen is dat je eigenlijk alleen maar tegen jezelf vaart. De uitdaging zit hem echter in de bewustwording dat je niet als eerste over de finish hoeft te komen om de race te winnen. 

Op de vrijdag van de Van Uden Reco hebben geen idee waar we staan ten opzicht van de tegenstanders en tijdens de voorbespreking met onze coach Klaartje Zuiderbaan hebben we het doel gesteld om elke dag beter te presteren dan de vorige. Het voelde desondanks het vele klussen dat we redelijk voorbereid aan de start kwamen. Maar het resultaat van de eerste dag liet zien dat we nog veel te leren hebben. Met een 6, 7.5, 8 en een 7 was het niet helemaal waarop we stiekem op hadden gehoopt. 

De tweede dag van het evenement hebben we vooral kleine stappen gemaakt op het team gebied. Een wedstrijd vaar je samen, maar je bent na de finish samen pas klaar als iedereen klaar is. In de dagevalatie zijn vele woorden gewisseld en afspraken gemaakt om dit in het vervolg aan te pakken. 

De laatste dag hebben we afgesloten met een knallende start, dit betaalde zich later uit met een 4e plek op de finishlijn. Het doel was een stijgende lijn gedurende het evenement, na een uitgebreide nabespreking met Roy en de coach hebben we geconcludeerd dat we dit doel van dit weekend hebben bereikt. 

Merlijn Rutten & Thomas Roggekamp

Reacties

Reacties