Sailing Sea Rover:  Klaar voor Biskaje

Een maand nadat we de Sailing Sea Rover hebben achtergelaten in de haven van het Spaanse A Coruña zijn we weer terug. Zoon Dickie Rensen met zijn nieuwe bemanning die hem helpt zijn boot veilig door de onstuimige Golf van Biskaje te loodsen: een Brit, een Italiaan en een Nederlander, Jules Bänffer, die een zeer ervaren zeezeiler is. Ik zeil ook mee. De bemanning moet tenslotte ook eten dus de kombuis is mijn domein.

Op de dag voor vertrek is het druk: Dick klimt in de mast om de stalen stagen te controleren die de mast op zijn plaats houden. Reddingsvesten liggen klaar, de extra jerrycans met brandstof worden vastgesjord en de ‘orcapingers’ worden geactiveerd. Deze pingers produceren een hoog geluid van 175 decibel dat orca’s die voor de Portugese en Spaanse kust afgelopen jaren regelmatig zeilboten aanvallen af te schrikken. Of ze werken? We zullen het ervaren. Liever zien we die prachtige killer wales helemaal niet.

Voor het eerst sinds Dick met zijn SEA ROVER in juli uit het Griekse Lefkas vertrok zijn de windverwachtingen gunstig. Een straffe zuidwestenwind moet ons over de Golf van Biskaje blazen. Maar ‘straf’ betekent ook dat zich de eerste dag en nacht golven kunnen ontwikkelen van zes meter hoog.

Zeilen met je zoon; om eerlijk te zijn was ik liever met hem gaan wandelen of fietsen, zoals we jaren geleden deden toen we op de fiets zijn oma vanuit Hilversum bezochten. We fietsen over de Waalbrug via Den Bosch naar het dorpje Waalre waar mijn moeder woonde. We praatten honderduit en soms ook waren we uren stil. Alleen met onze gedachten. De vriendschap groeide.

De fiets maakte plaats voor een zeilboot. Soms zeilde ik met hem mee. Meestal ging hij alleen of met vrienden. Maar vanaf Lissabon zeilen we samen. Dick snapt goed dat een lekkere maaltijd bepalend kan zijn voor het moreel aan boord.

Het eerste plan was om vanuit Coruña de oversteek te maken. Zeilen = improviseren en met een storm in de Golf zetten we koers naar Viveiro, een van de noordelijkste puntjes van Spanje.

Vandaag zeilen we richting het Franse Brest waar we na drie dagen en nachten zeilen hoppen te arriveren. Na het doornemen van alle veiligheidsprocedures hijsen we de zeilen. Benieuwd of we vandaag opnieuw een topsnelheid van 12.9 knopen halen.

Rik Rensen – 8 november 2022

Reacties

Reacties