Terugblik Clipper Race in tekst en foto’s

IMG_3276
Het solo zeilen rond de wereld is een fenomeen.  Al menig zeilfanaat heeft erover gedroomd, zich erop stukgebeten en is onderweg gestopt. Of heeft de droom gehad met een reeds gekocht schip er aan te beginnen en dit nooit gedaan. Het is een droom voor veel zeilers en voor de leek is het al helemaal een moeilijke opgave. Om deze zeilersdroom werkelijkheid te laten worden, bedacht zeillegende Sir Robin Knox Johnston in 1996 de Clipper Round the World Race. Voor iedereen met de droom om de wereld rond te willen zeilen. Hiervoor hoef je geen ervaren zeiler te zijn. Je hoeft niet zelf een boot te regelen en het is qua budget erg vergelijkbaar met een zelfstandige wereldomzeiling. De Clipper race bestaat uit een vloot van 12 zeer degelijke 70 ft racers. Hier heeft een ervaren oceaanschipper leiding over 15 tot 24 amateurzeilers.

De Clipper Round the World Race bestaat dit jaar 20 jaar en beleefde haar 10e editie. Van 22 Juli tot en met 28 Juli waren de 12 deelnemende Clippers in Den Helder te bewonderen. Zeilhelden was hierbij aanwezig en sprak met verschillende deelnemers, schippers en met Sir Robin Knox Johnston. Dit jaar zeilden er meerdere Nederlandse deelnemers mee met de 70 ft racejachten. In vorige editie zeilden er ook Nederlanders mee, waaronder Maaike Wassenaar als crew op de boot van team Henri Lloyd en Patrick van der Zijden als schipper op het schip van Old Pulteney.
Zeilhelden sprak in Den Helder met twee Nederlandse deelnemers van deze editie. Michelle van den Bergh stapte halverwege de race op bij het schip Mission Performance. Jan van de Laar van het schip Visit Seattle heeft de Clipper Round the World race zelfs helemaal gevaren. Hij finishte in Den Helder als eerste in de voorlaatste etappe van het Ierse Londenderry naar Den Helder. Een primeur voor hem en het team. Ze pakten zo hun eerste podiumplek na ruim 45000 NM te hebben afgelegd sinds de start in Londen in 2015.
De Clipper vloot is inmiddels weer teruggekeerd in Londen, waar ze zaterdag jl. de wereldomzeiling hebben afgesloten en waar het team van Jan can de Laar als tweede over de streep kwam op 29 seconden van Derry~Londonderry~Doire na de laatste etappe van Den Helder naar de St Katharine Docks in Londen.
In 2017-2018 zal de Clipper vloot weer uitvaren vanuit Londen voor de 11e editie van deze bijzondere en zeer toegankelijke zeilrace om de wereld. Voor deze volgende editie worden de Zeilhelden lezers uitgenodigd om zich aan te melden om tijdens deze race mogelijk als schipper of deelnemer aan de start te verschijnen.
Willem Jan Landman
9 IMG_3167
Sir Robin Knox Johnston
8 IMG_3129
7 IMG_3152
6 IMG_3153
5 IMG_3151
4IMG_3148
1 IMG_3134
2 IMG_3145
3 IMG_3141
IMG_3277

Reacties

Reacties