Boudewijn Binkhorst 1942-2021

Hij wordt beschouwd als een van de beste zeilers die Nederland heeft gekend, deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, bouwde zijn eigen boot, en dat alles naast een carrière als huisarts. Een man die zelf de tekst boven zijn overlijdensadvertentie bedacht: ‘Nooit meer overstag.’

Boudewijn Binkhorst Beeld prive
Foto privé archief: Boudewijn Binkhorst

Zijn eerste Olympische Spelen waren die van 1968 in Mexico. Hij deed mee in de Finn en eindigde op de 19de plek. Daarna deed hij twee keer mee in de Star. De Spelen van 1980 in Moskou werden door oa Nederland geboycot vanwege de Russische inval van Afghanistan. Binkhorst deed mee onder de vlag van het Nederlands Olympische Comité (NOC) en finishte als 6de. Vier jaar later eindigde Binkhorst 8ste bij de Spelen in Los Angeles.

Binkhorst werd geboren in Oegstgeest, als zoon van een oogarts. Zijn zus Rusha herinnert zich dat hij zijn eerste, zelfgebouwde boot kreeg van de familie Stork, als dank omdat zijn moeder grootvader Stork jaren had verzorgd. ‘Met die boot verdiende Boudewijn wat geld door mensen de Alkmaarse vaart over te zetten. Daarmee kon hij zijn eerste zeilen kopen.’

Hij studeerde geneeskunde in Groningen en had een drukke praktijk als huisarts. Zijn werk weerhield hem er niet van om fanatiek te blijven zeilen. In 1971 werd hij Europees Kampioen in de Finn en in 1975 behaalde hij zilver op de Wereldkampioenschappen Finn.

Technisch en tactisch was hij ijzersterk, zeggen zijn Olympische zeilpartners Kobus van den Berg (Moskou/1980) en Willem van Walt Meijer (Los Angeles/1984). ‘Ik heb met veel zeilers gevaren maar hij was de beste’, aldus Van den Berg. Gebrek aan tijd en geld stonden een Olympische medaille in de weg.

Een jaar na zijn tweede Olympische deelname kwam hij met een ontwerp voor een nieuwe boot, een Star met een zelflozende kuip, waarmee water in de boot snel kon worden afgevoerd. Symbolisch voor zijn creatieve geest, zegt Van Walt Meijer: ‘Hij zocht altijd naar mogelijkheden om de sport beter te maken.’

Maar zijn revolutionaire boot, die veiliger én sneller was, werd na aanvankelijke goedkeuring om onduidelijke redenen door de internationale Star-organisatie geweerd van wedstrijden. Het leidde tot een rel in de zeilwereld, waarbij Binkhorst vlak voor het wereldkampioenschap in Medemblik met een rechterlijke uitspraak in de hand beslag liet leggen op het meest waardevolle wat de zeilorganisatie daar voorhanden had: de bekers. Binkhorst werd geschorst wegens onsportief gedrag. Dankzij bemiddeling van Van Walt Meijer kon hij uiteindelijk toch met zijn nieuwe boot naar de Spelen.

Op latere leeftijd verhuisde Binkhorst met zijn vrouw Marjan naar het Zeeuwse Breskens, waar hij vanuit hun appartement zicht had op de haven. Hij kocht een 13 meter lang jacht, de Nomad, die hij vanuit zijn bed kon zien liggen. Zoon Joris: ‘Dat waren gelukkige jaren. Hij keek naar de wind, raadpleegde de buienradar en vertrok.’

Totdat hij op weg naar Frankrijk op de boot een hartinfarct kreeg. Hij merkte als arts zelf wat er aan de hand was, voer door naar Bretagne waar hij werd gedotterd. Het zou zijn laatste reis zijn: voor het zware werk op de boot kwam hij kracht tekort. De Nomad werd verkocht. Iedere ochtend zag hij na het opstaan een lege plek in de haven, zegt Joris, en dat was confronterend.

Met dank aan Ellen de Visser van de Volkskrant en Joris Binkhorst.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties