Johannes (Jan) Hin 1899 – 1957

Jan Hin was meervoudig olympisch zeiler, filmer en volgde later zijn vader in zijn kousenfabriek op. Vooral zijn films zijn bijzondere herinneringen aan een tijd waarin er nauwelijk iets werd vastgelegd op celluloid.

Jan Hin op de Zeearend, omstreeks 1936

Jan Hin is in Haarlem geboren. Zijn vader Cornelis, selfmade fabrikant, was een enthousiast zeiler. Hij had de zeegaande yawl  Beatrijs, wat voor die tijd zeer uitzonderlijk was. Ook zijn kinderen leerden zeilen en waren zeer verdienstelijke wedstrijdzeilers.

Jan Hin heeft samen met zijn vader en zijn 14 jarige broer Frans tijdens de Olympische Spelen van 1920 de gouden medaille in de 12-voets jollen klasse gewonnen. Zijn zus Hiske was getrouwd met de Star-zeiler Bob Maas. Als cineast heeft Jan Hin in 1937 op het schip van Cees Bruynzeel de zeilrace over de Atlantische Oceaan vastgelegd in de documentaire ‘4000 mijlen onder zeil’, waarvan hij in 1941 een verkorte geluidsversie maakte . Johannes Hin, geboren in 1899, groeide op in de provinciehoofdstad Haarlem, waar vader Cornelis Hin een grote kousenfabriek had.

In 1920 nam hij samen met zijn vader en zijn jongere broer Franciscus Hin deel aan de Spelen van Antwerpen. Er werd goud behaald in de klasse van de twaalfvoetsjollen.

Vier jaar later zou vader Cornelis Hin in Parijs opnieuw deelnemen, nu in de klasse monotype. Een reuma-aanval was er de oorzaak van dat Johannes, die reserve stond, uiteindelijk zou deelnemen. Op de eerste dag werd hij gediskwalificeerd omdat hij bij het ronden van de eerste boei de boot van de Canadees Norman Robertson raakte. Een dag later, bij de herkansing, won hij, waardoor de finale toch nog werd bereikt. Hij eindigde vijfde in het eindklassement.

Een carrière in de fabriek van zijn vader zat er niet onmiddellijk in want de katholiek Johan Hin koos in 1927 voor een verblijf in het Benedictijnerklooster Schotenhof bij Antwerpen. Daar ontdekte hij zijn echte roeping: de film. Hij keerde in de loop van 1928 terug naar Haarlem. Het onderwerp van Hin’s eerste film lag voor de hand: zeilen.

In de periode tussen 1928 en 1949 draaide hij via zijn eigen filmbedrijf, Hinfilm, een 25-tal films, o.a. ‘Kentering’ uit 1930, een opdracht naar aanleiding van de veertigste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum. Het leverde hem wel naambekendheid, maar weinig financiële winst op. Ook het filmisch verslag van de oceaanreis van ‘De Zeearend’, met als titel ‘4000 Mijlen onder zeil’ bleek onvoldoende succesvol.

Het uitblijven van succes noopte Jan er toe alsnog te kiezen voor een baan in de kousenfabriek van zijn vader.

Johannes Hin overleed in 1957 in Haarlem.


Reacties

Reacties