Annie van de Wiele (BEL) 1922 – 2009

Regelmatig publiceren we kort portret van een van de Nederlandse zeilhelden. Om de herinnering levend te houden, omdat ze het verdienen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Zeilster en auteur van onder andere ‘Pénélope était du voyage’, in Nederland uitgegeven als ‘Onder Omoo’s zeilen’, dat wordt beschouwd als een klassieker in de scheepvaartliteratuur.

Het is een verslag van de reis rond de wereld die zij met haar man (Louis van de Wiele) en hun wederzijdse vriend Fred Debels, in1953 gemaakt heeft. Louis heeft de boot zelf ontworpen en de naam ontleend aan een roman van Herman Melville.             

Annie van de Wiele-Lannoo is van de eerste vrouwen die een dergelijke reis per zeilboot ondernomen hebben en in ieder geval de eerste die er over geschreven heeft. De eerste reis van het stel is in 1949 en brengt hen in vier jaar via de Engelse kust, Portugal en de straat van Gibraltar naar de Cote d’Azur. Hun wereldreis begint op 7 juli 1951 en gaat via de Caraïbische eilanden, het Panama kanaal, de eilanden in de Stille Oceaan en Zuid Afrika weer terug naar Zeebrugge waar ze met een koninklijk escorte worden binnen gehaald.  Ze worden onderscheiden met de Nationale Trofee van de Sportverdienste en hun Schotse Terrier Tallow, die de hele reis heeft meegemaakt, krijg een halsband met het opschrift Tour du Monde 1951/1953.

Naast ‘Onder Omoo’s zeilen’ heeft zij meerdere boeken geschreven over scheepvaart. Haar verhalen zijn levendig, met humor en vaak met een poëtische ondertoon. Zij wordt gezien als een voorbeeld voor vrouwen die daarna, met of zonder man, de wereld rond gezeild zijn. Haar motto is: “On ne vit pas de souvenirs, on vit de projets”.       

Reacties

Reacties