Herman Jansen 1924 – 2017

Regelmatig publiceren we kort portret van een van de Nederlandse zeilhelden. Om de herinnering levend te houden, omdat ze het verdienen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Herman Jansen omstreeks 2010

“In mijn leven heb ik weinig gezwommen. Als kind ben ik eens in de winter in de gracht gevallen. Ik zie nog de man van de brug af rennen en mij uit het water trekken. Sindsdien blijf ik liever op dan in het water.” Zegt de man die als eerste Nederlander solo rond de wereld is gezeild.

Op 20 juli 1972 vertrok hij uit Amsterdam om er vier jaar later weer aan te komen. Jansen zeilde de wereld rond in de Sounion, een Pionier (9 meter) van Van de Stadt en maakte daarmee het al bijzondere ontwerp (1ste Nederlandse polyester kajuitjacht), legendarisch. Jansen werd daarmee een inspiratiebron voor generaties zeilers om hun grenzen te verleggen en zelf de wereld rond te zeilen.

Het boek ‘De horizon zeilde mee, dag na dag …’ over zijn wereldomzeiling heeft als motto meegekregen: ‘De eenheid van natuur, techniek en schipper’. Jansen laat de lezer delen in zijn ontwikkeling en bespiegelingen die hij op zee meemaakt. Net als het boek zijn de illustraties (van Gerard van Straaten) bij de verhalen een klassieker geworden.

Zelf ervaart hij dat “bij het leven op zee automatisch een ascetisch bestaan ontstaat”.  

Niet iedereen is enthousiast over het filosofische gehalte in zijn teksten, maar dat zijn boek een klassieker is staat buiten kijf.         

In 1998 ging Jansen solo naar Amerika en schreef daarover het boek ‘In 100 dagen heen en terug naar Amerika’.    

De Sounion heeft nog jarenlang voor zijn deur in Medemblik gelegen, alsof zij gisteren is aangekomen van haar wereldtocht. Na zijn overlijden is het schip geschonken aan Het Scheepvaartmuseum.

Reacties

Reacties