Willy de Roos (BEL) 1923 – 2008

De eerste die -al in 1977- over zee en binnen 1 seizoen de Noord Westelijke passage van Oost naar West (Groenland-Alaska) heeft gevaren. Roald Amundsun heeft dezelfde reis in 1906 gevaren maar deed er toen 3 jaar over.

Na het volbrengen van deze prestatie zeilde De Roos door naar Antarctica en vervolgens via Kaap Hoorn terug naar België. Daarmee werd hij de eerste die Noord en Zuid Amerika per schip omzeild heeft.     

De Canadese televisie interviewde Willy de Roos meteen na zijn Noord Westelijke doorvaart, over pakijs, angst en slaapgebrek.   

De Noord Westelijke (boven Canada) en de Noord Oostelijke (boven Siberië) doorvaart worden steeds gemakkelijker bevaarbaar. Sinds 2005 is de route boven Siberië gegarandeerd een aantal maanden ijsvrij en sinds 2007 is de doorvaart boven Canada makkelijker bevaarbaar. De Canadese kustwacht maakt zich zelfs zorgen over het aantal avonturiers die roeiend of zeilend een record willen neerzetten. In de eerste jaren van de 21ste eeuw probeerden niet meer dan 6 schepen per jaar de route te varen, in 2009 waren dat er 23. Daarnaast maakt een toenemend aantal cruise schepen en vrachtschepen gebruik van de Noord Westelijke doorvaart.   

Op het grootste gedeelte van de tocht werd De Roos vergezeld door Jean Louis de Gerlache. De kleinzoon van Adrien de Gerlache, die was de kapitein van de eerste Belgische Antarctische Expeditie. Jean Louis hield nauwgezet een dagboek bij en maakte foto’s van de expeditie.

Reacties

Reacties