Dick Koopmans 1935

Regelmatig publiceren we kort portret van een van de Nederlandse zeilhelden. Om de herinnering levend te houden, omdat ze het verdienen, ieder op zijn of haar eigen manier.

Wie het over de ontwerpen van Dick Koopmans heeft, heeft het ook over de verhalen van zijn vrouw Elly Koopmans-Eijlders. Dick ontwierp de vertrekkersboten en Elly Koopmans schreef de veelgelezen boeken over hun tochten en stuurde de Jantine als Dick zeeziek te kooi lag.  

Een Koopmans, lang stond deze naam voor de vertrekkersboot en nu nog kom je de ontwerpen over de hele wereld tegen. Fanatiek wedstrijdzeiler maar ook bekend om zijn tochten met gezin naar Spitsbergen, Vuurland en Antarctica.             

Als zoon van een doodskisten-bouwer uit Meppel, leerde hij van ieder stukje afvalhout een bootje te bouwen om op plas of sloot te varen. Miste door de oorlog jaren onderwijs, maar kon toch naar de HTS in Haarlem waar hij scheepsbouw studeerde. Werkte als meter bij het Verbond en als ontwerper bij verschillende ontwerpbureaus voordat hij in 1961 zijn eigen onderneming begon. Ontwierp onder andere de Bylgia waarmee Eilco Kasemier van oost naar west de wereld rondzeilde en de Bylgia II, de motorboot waarmee dezelfde route gevaren heeft. 

Hij ontwierp ook snelle wedstrijdjachten die succes haalden in de North Sea Race, Fastnet, OSTAR en Round Britain.              

Hun boeken zijn een mengeling van de betrokken en gedetailleerde schrijfstijl van Elly en technische wetenswaardigheden van Dick. Voor veel zeilers waren hun verhalen het duwtje in de rug om zelf langere tochten te ondernemen al dan niet in een ‘Koopmans”.

Dick en Elly verblijven in de zomer maanden lang vaak in het noorden, veelal rond de Shetlands, waar zij een uitgebreide vriendenkring opgebouwd hebben.              

Dick Koopmans Sr. heeft honderden scheepsontwerpen getekend, maar het meest bekend zijn de schepen waarmee hij zelf gevaren heef. Ze zijn allen genoemd naar hun dochter Jantine. Het ontwerpbureau wordt nu door zijn zoon Dick Koopmans Jr. voortgezet. Naast ontwerpen van schepen, tekent en schildert Dick zeegezichten en speelt hij viool.      

Reacties

Reacties