Jean Heylbroeck (Bel) 1944

Zeezwerver pur sang. Liever dan elke dag te stempelen voor een uitkering, besluit hij te vertrekken en zijn jongensdroom uit te voeren. Op 26 juli 1989 vertrekt hij, uitbundig uitgezwaaid door familie, vrienden en een TV-ploeg van de BRT. Zijn schip is de Chartist Lady, een Elizabethan 30 uit 1974. Zonder motor, zonder centen, zelfs geen rolgenua, en zeker geen GPS.

Samen leggen ze  de route af van de Carib, via het Panama Kanaal, de eilanden in de Pacific en daarna via Australië en de Rode en Middellandse Zee terug naar België. Jean bezoekt het graf van Paul Gauguin en Jacques Brel op Hiva Oa (Marquises).

Maar belangrijker dan dat is zijn verteltrant; ingetogen, relativerend, beschrijvend. De dramatiek zit hem in de gebeurtenissen.             

Heylbroeck zeilde zonder moderne navigatiemiddelen, solo in vijf jaar de wereld rond en publiceerde daar een van de meest verkochte en meest lezenswaardige zeil-reisverhalen over: ‘De Wereld is Rond’.           

Reacties

Reacties