Ton Feije Jan Pronker 1925 – 2014

“Wie leest en schrijft, verlengt zijn leven in ruimte en tijd”

Foto www.pietervanderhoog.nl

Ton Pronker leerde het zeilen van zijn grootvader Teunis Pronker, een van de laatste Kapiteins ter Groote Zeilvaart. In een interview met dagblad Trouw zegt Pronker daarover: “Mijn grootvader was geen belangrijk man. En zijn schip de ‘Amicitia’ was geen belangrijk schip. Maar beide waren karakteristiek voor hun tijd.”

Pronker schreef een boek over zijn grootvader en zijn schip de Amicitia. Het is een van best gedocumenteerde werken over de laatste jaren van de zeilende vrachtvaart. Meerdere boeken kwamen van zijn hand, veelal over de zeilvaart maar ook over eilandgenoot (Vlieland) Jan Slauerhoff waaronder een kleine biografie en een wandelroute van de plaatsen op Vlieland waar Slauerhoff graag kwam.   

Van jongs af aan heeft Pronker zelf ook gezeild; eerst op binnen- en kustwateren, later op zee, met zijn schip Kaap Bol IV bezeilde hij alle Europese kusten van Spitsbergen tot Gibraltar. Van 1985 tot 1988 voer hij singlehanded de wereld rond en schreef een vijfdelig boek (700 pagina’s) over de reis. Het motto van Pronker is: “Wie leest en schrijft, verlengt zijn leven in ruimte en tijd”. Op 24 januari 2014 is Ton Feije Jan Pronker overleden.

Reacties

Reacties