Schetsboek Dirk de Ridder

“Eigenlijk is dit het ideale grootzeil”, zegt Dirk de Ridder en hij tekent het principe in mijn schrijfblok. “Het staat altijd goed, als je het goed trimt natuurlijk, en er loop nergens iets te flapperen. Het staat altijd strak.” De Ridder is de bediener van de revolutionaire ‘wing’ waarmee BMW/Oracle tegenstander Alingi alle hoeken van de wedstrijdbaan liet zien bij de laatste America’s Cup. Het Zwitserse Alingi kwam niet in de buurt van hun tegenstander en moest ‘The Auld Mug’ zoals de beker van de meest prestigieuze zeilwedstrijd wordt genoemd, overdragen aan de Amerikanen. Dirk bedient het zeil of eigenlijk meer de vleugel en is daarmee een van de eerste ‘grootvleugel-trimmers’. Niet de eerste, want al bij de America’s cup van 1988 liet Dennis Connor met hulp van ontwerpers uit de vliegtuigindustrie een catamaran ontwerpen met een ‘stijf’ grootzeil in de vorm van een vleugelprofiel. Ook toen al bleek de ‘wing’ niet te verslaan.

Reacties

Reacties