Leon Huybrechts 1876 -1956

Behaalde goud voor België op de Olympische Spelen van 1924 in de Twaalfvoetsjol en in 1908 en 1920 zilver in de 6M Klasse. Naast de Olympische klassen heeft Huybrechts in meerdere klassen gezeild zoals de Hoogaars (1915), de Regenboog (1918) en de Scheldejol.     

Leon Huybrechts stond aan de basis van het jeugdzeilen bij de Royal Yacht Club de Belgique (RYCB). In 1912 gaf hij opdracht om een “eenheidsklasse” op te richten waarmee de jeugdige leden van de RYCB zich onderling konden meten. Léopold Standaerdt ontwierp het bootje met als achterliggende gedachte: “Als ge wilt wedstrijdzeilen moet ge dat in dezelfde boot doen.” Tegenwoordig noemen we dat eenheidsklassen-zeilen. Het werd het ‘Monotype du RYCB’ en in juni 1914 gingen de eerste schepen te water.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef Huybrechts in Nederland waar hij het schip bleef promoten onder de naam Scheldejol. In de 20er jaren van de vorige eeuw was de klasse populair. Maar onder invloed van de recessie en de belasting op een tuig groter dan 16m², werd in 1931 gestopt met wedstrijden voor de Scheldejol. Daarmee kwam een einde aan de glorie van de eerste boot die als eenheidsklasse aangemerkt kan worden.

Reacties

Reacties