Dorian van Rijsselberghe 1988

Met zijn rare petjes, steeds veranderende kapsel en eeuwige glimlach lijkt hij de clown van het Olympisch gezelschap. Maar zijn prestaties logenstraffen dat.

Foto Laurens Morel

Ongenaakbaar aan de top en gedoodverfde gouden medaille winnaar op meerdere Olympische Spelen: Dorian van Rijsselberghe is de meest gedecoreerde Nederlandse windsurfer van dit moment en hij is met zijn 33 jaar net met pensioen. Als Olympisch windsurfer in ieder geval.

Geboren en opgegroeid op een biologisch dynamisch boerenbedrijf op Texel was de zee nooit ver weg. Op zijn 6de leerde hij windsurfen van zijn broer en vader, vanaf dat moment had hij het virus te pakken en wou hij wedstrijden varen en winnen. Dat kwam in 2001 toen hij zijn eerste NK won. De jaren daarna won hij twee keer een WK. Bij de Olympische Spelen van 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) eindigde hij beide keren ijzersterk op een eerste plaats. Na Stephan van den Berg (Los Angeles, 1984) is Dorian de eerste Nederlandse windsurfer die met goud terug kwam van de spelen en de enige windsurfer ooit die twee keer goud won op de Spelen.

Bijzonder detail bij Dorian is dat zijn naam soms zonder ‘H’ (Rijsselberge) wordt gespeld. “De ‘H’ is kwijt geraakt toen ooit bij het overschrijven in een paspoort de ‘H’ is vergeten, maar mijn familie schrijft het altijd met ‘H’, Van Rijsselberghe dus.” De ‘H’ en de ‘E’ bleek ook ineens verdwenen toen hij, een week voor de Spelen in Londen (2012), zijn Olympische windsurfzeil uitpakte. De organisatie was de beide letters domweg vergeten. Die omissie is helaas niet hersteld voor de gouden finish.

Kenmerkend voor trainings- en surfstijl is dat het er van buiten een beetje afwijkend uitziet. De losse stijl, de kleding, het trainen samen met tegenstanders en de onderling amicale band tussen de surfers. Tegelijkertijd is het bloedserieus zodra hij op de plank stapt, dan wil hij alleen maar domineren op het water. Serieus en speels tegelijkertijd.

Dorian heeft een jarenlange persoonlijke vriendschappelijke relatie met trainingsmaatje Kiran Badloe. Op het water zijn het tegenstanders die het beste uit elkaar halen. Zo goed dat Kiran in de strijd voor een Olympische ticket Dorian van de troon kon stoten, een ticket bemachtigde voor Tokyo (2021) en daar, inderdaad, goud haalde voor Nederland.

Tot aan de spelen van Tokyo was Dorian nog actief in de begeleiding van Kiran. Daarna beeindigde Dorian zijn professionele sportcarriere en is zijn focus gericht op zijn vrouw en twee dochters.

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties