Bootslot voorkomt diefstal

Een boot die onbeheerd in het water ligt is een aantrekkelijk doelwit voor dieven. Vooral buitenboordmotoren zijn in trek omdat deze relatief eenvoudig te stelen zijn en ook worden gebruikt om de gehele boot te stelen. Bescherm daarom je eigendommen met een aantal goede boot- en buitenboordmotorsloten.

Photo by Joseph Pearson on Unsplash

Een bootslot met SCM-keurmerk biedt veel voordelen. In eerste instantie omdat ze van goede kwaliteit zijn en het risico dat je boot of motor wordt gestolen kleiner wordt, maar ook omdat veel verzekeringen als eis stellen dat je een bootslot met SCM-keurmerk neemt. Door de aanschaf van een bootslot met SCM-keurmerk zul je dus geld besparen op je verzekering. Sommige verzekeringen staan ook het gebruik van bootsloten met ART-4 of ART-5 keurmerk toe. Lees dus goed de verzekeringsvoorwaarden door om erachter te komen welke keurmerken jouw verzekering toestaan.

Bootslot voor buitenboordmotor

Om de buitenboordmotor niet elke keer mee te moeten nemen als je de boot even niet gebruikt, kun je er een slot voor kopen. Het komt vaak voor dat alleen de buitenboordmotor wordt gestolen. Een buitenboordmotorslot wordt ook wel outboard lock genoemd. Let er goed op of het slot dat je wilt kopen ook daadwerkelijk geschikt is voor jouw buitenboordmotor, soms zijn er sloten die alleen geschikt zijn voor motoren met een bepaald aantal pk.

Het is verstandig om naast een buitenboordmotorslot ook een kettingslot of kabelslot te gebruiken om de boot vast te zetten aan de kade. Ook deze sloten worden geleverd met het SCM-keurmerk. Bij een eigen steiger zet je deze vast aan een vloeranker, ook wel steigeranker, walanker of grondanker genoemd. Ook deze moet uiteraard voldoen aan de eisen van de verzekering.

Kortere ketting- en kabelsloten zijn vaak goedkoper, maar is zeer vervelend bij het aanleggen. Let er daarom op dat het slot lang genoeg is. Over het algemeen zijn kabelsloten gemakkelijker te forceren dan een kettingslot, daarom wordt aangeraden deze alleen als tweede slot te gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met een buitenboordmotorslot. Het voordeel van kabelsloten is dat ze goedkoper zijn en gemakkelijker te buigen. Daarnaast zullen ze de lak op je boot minder snel beschadigen.

Op brandweer.nllees je nog meer tips om de veiligheid op je boot te verbeteren.

Slot voor de boottrailer

Misschien denk je hier minder snel aan, maar het zou je maar overkomen: na een lekker dagje varen kom je terug op de plek van de boottrailer, en die is ineens verdwenen! En boottrailers zijn helaas niet goedkoop. Het is daarom slim om je boottrailer altijd goed vast te zetten, dit kan door een ketting- of kabelslot, maar ook met een disselslot. Deze zijn ook geschikt voor andere trailers en caravans. Je kunt eventueel ook een wielklem gebruiken om je trailer vast te zetten, al moet je nagaan of dit ook van de verzekering mag.

De Slotenspeciaalzaak is supporter van Zeilhelden.

 

 

Reacties

Reacties