Skûtsjesilen: Een horizontale 8

tekening - Rienk Vlieger
tekening – Rienk Vlieger
Zelfs bij windkracht drie zeilen de skûtsjes die ik tekenen wil hard voorbij. Aan boord van de persboot, die met vaste hand door het wedstrijdwater gestuurd wordt door oud skûtsjeschipper Pieter Brouwer, zit ik er bovenop. Maar ook de persboot beweegt. Als urban sketcher is het ‘not done’ om vanaf een foto te werken. Urban sketchers werken altijd vanuit directe observatie. Maar hoe krijg ik vanaf een schommelend schip ooit een fatsoenlijke schets op papier van een snel bewegend zeillandschap?

Om snel te kunnen werken, schiet mijn tekenhand naar de ‘thumbnail’ modus. Kleine schetsjes dus, alleen in lijn. Meer scheetjes eigenlijk.

Ze gaan in mijn kop zitten, de repetities van wit en bruin, de blikkerende skûtsjerompen, dus eenmaal weer met vaste grond onder de voeten schets ik iets uit mijn hoofd.

Maar er gebeurde meer. Het geluid. Het aftellen van nummers voor het startschot. De radio’s met het liveverslag van Gjalt de Jong schallen over het water. Ook dat gaat over nummers. Leeuwarden ligt op 1. Grou stoomt op vanuit de achterhoede naar plek 7. En oh, oh, daar laat Heerenveen een steekje vallen en valt terug naar 4. En Huzum, is het ooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van het skûtsjesilen, Huzum op 2?

En als ik snel de romp van een skûtsje wil schetsen, dan begin ik met een horizontale 8.

Nummers.

Het draait vandaag allemaal om nummers!

Rienk Vlieger

Kijk voor uitslagen en wedstrijdverslagen op www.skutsjesilen.nl

Reacties

Reacties