De toekomst van het zeilen

F18 Americas Championship 2013 - Sarasota, FL

Vragen aan een fabrikant van catamarans “hoe ik de toekomst van de zeilsport zie” is hetzelfde als een slager zijn eigen vlees laten keuren. Dus verwacht niet een politiek correct stuk waarin ik alle belangen nauwkeurig zal afwegen, was het eerste wat ik dacht. Mijn functie binnen mijn eigen bedrijf is die van de commerciële jongen uithangen in verkoop, promotie en business ontwikkeling van ons bedrijf. Hebben we dat helder.

Het zal niemand ontgaan zijn dat catamarans de wind mee hebben. America’s cup , Extreme 40 circuit, Jules Verne records rond de wereld, Nacra 17 Olympisch en als laatste stokpaardje de Nacra 15 als officiële jeugd multihull voor de “ISAF Youth Worlds” van 1 januari 2016. Met als klap op de vuurpijl de Nacra 15 als enige zeilboot actief naast kitesurfen en windsurfen op de jeugd Olympische Spelen. Catamarans zijn hot maar dit is niet alleen de verdienste van alle stakeholders die al meer dan 45 jaar aan de multihull kar trekken. Het zou niet terecht zijn deze meewind te claimen. Nee, het is ook voor een gedeelte geluk en de tijd die de catamaran mee heeft. High performance sailing heeft de toekomst en wel om het volgende.

De zeilsport zit in de probleemhoek, en niet alleen hoor, nee, zeilen zit samen met veel andere sporten in de probleemhoek. Sporten waarvan je het niet zo een twee drie van zou verwachten zoals voetbal en tennis. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat jeugd kiest voor een “lifetime sport” vanaf jonge leeftijd. Er is veel concurrentie voor sport. De playstation/X-box, hockey, ballet, voetbal. Alle ouders die dit lezen willen het beste voor hun kinderen en daar hoort bij dat kinderen alles vrijblijvend mogen proberen. In feite hoeven ze niet meer te knokken om een sport te mogen beoefenen en zich daarmee niet te committeren. Zeilen is nu net zo’n sport waar vechters de boventoon voeren. Dat weten we allemaal. De winnaars die wij kennen hebben allemaal iets gemeen. Ze geven nooit op en gaan door waar anderen stoppen.

High performance sailing heeft de toekomst.

Makkelijk om het bovenstaande te schrijven, maar wat is dan de oplossing voor de teruglopende aantallen zeilers en leden aantallen? Wij met z’n allen zullen moeten knokken om de zeilsport dusdanig aantrekkelijk te maken dat het een “no brainer” is voor kinderen, om het water op te willen met spectaculair materiaal. En dat is waar wij met de catamaran inmiddels een streepje voor hebben gelukkig: en de wind mee hebben. Maar materiaal kent geen emotie, mensen wel. Naast de juiste materiaalkeuzes om aantrekkelijk te zijn, voor media en daarmee sponsoring, zullen de clubs en de volledige zeilsport meer aan “community building” moeten doen. Dit om jeugd aan te trekken en voor langere termijn vast te houden. Niets leukers dan met vrienden op te groeien “for life” en een sport ( liefst zeilsport 1 daarvan) als gemeenschappelijke noemer te hebben.

Hoe kun je anders verklaren dat zeilers het mooi vinden om bijvoorbeeld diep in het vroege voorjaar van April met verkleumde handen, zo dan al niet half bevroren vingers de zeilen te hijsen? Dán nog het water op gaan om pas ’s avonds voor de kachel weer een beetje op te warmen en met een tevreden gevoel op weer een mooie maar koude zeildag terug te kijken. Het is toch bizar. Zeilen geeft ons controle over waar wij invloed op hebben. Een absoluut gevoel van vrijheid, dat zouden we meer moeten gebruiken.

Gunnar Larsen

Reacties

Reacties