De onzin van de nieuwe Klimaatwet en hoe een miljard subsidie verdween naar een Duits bedrijf

foto - Westermeerwind
foto – Westermeerwind

De Ya voer afgelopen 2 maanden in Nederland rond en de bemanning ging door met aan iedereen uitdragen dat wij het aan boord doen met 80% minder energie, en desondanks comfortabel en veilig leven, recreëren en varen. Al meer dan 2000 mensen zijn aan boord geweest om te zien hoe we dat precies doen!

Het Hek voor Urk
Vorige maand lanceerde de regering de Klimaatwet. Het doel is om in 2030 een reductie van 50% CO2 te realiseren. Er komen 7 Klimaattafels voor groepen belanghebbenden zoals transport, bedrijven, enzovoorts. In deze tijd werd Duurzaam Jacht als voorbeeldjacht uitgenodigd op een conferentie van besluitvormers. Vanuit het ‘beleidsveld’ hoorde ik toen al dat de nieuwe wet problemen zou geven. Want hoe bouw je in zo korte tijd zoveel windparken en zoveel zonneweides in ons dichtbevolkte landje? “Not In My BackYard!” horen ze de mensen nu al roepen. Zij denken dat er Poetineske maatregelen nodig zijn om aan het percentage duurzame opwekking te komen. Zoiets als de deal die minister Maxime Verhagen in 2011 met de Nuon sloot om het percentage duurzame opwekking op te krikken. Die deal resulteerde in drie rijen megamolens voor Urk. Bijna iedereen was tegen. Er waren welgeteld 42 voorstanders. Namelijk 42 boeren uit de omgeving die graag windmolens op hun land wilden, want een windmolen levert heel wat meer op dan koeien. De boeren werd voor een vriendelijk prijsje aandelen in het park beloofd. Inmiddels hebben ze een proces tegen de exploitant aangespannen omdat ze de aandelen inmiddels moeten kopen voor de normale prijs.

Duitse energiereus
De drie hagen megamolens vormen nu een soort driedubbel Hek voor Urk. Het geeft een grootschalige vervuiling van de horizon, voor vele generaties. Je mag er niet tussendoor zeilen, ankeren of zwemmen. Door hun grootte zijn ze dominant, industrieel saai en lelijk. Het kostte een miljard of wat aan subsidiegeld. Verhagen blij en ons windmolenbedrijf blij. Hoewel ‘ons’? Het heet weliswaar Westermeerwind, maar het is een dochter van RWE ag, een Duitse energiereus, sterk in kernenergie, bruinkool, steenkool en afvalverbranding. En nu dus ook in windmolens.

Wat deze investering in het milieu oplevert? We zijn een miljard belastinggeld kwijt aan een Duits bedrijf, het Hek voor Urk geeft generaties lang een grootschalige vervuiling van de horizon en wij mogen daar niet meer varen. En zelfs die paar voorstanders zijn nu een rechtszaak tegen het Hek voor Urk begonnen.

Gewoon in de winkel
Ik vind het een voorbeeld van hoe iets mis kan lopen. Laten we niet aan dit soort gektes beginnen. Kan het dan zonder? Ja hoor. Duurzaam Jacht Ya laat het zien. We gebruiken zonder grote investeringen te doen 80% minder energie en stoten navenant minder CO2 uit. Dat doen we met apparaten en onderdelen die iedereen in de winkel kan kopen. Zou iedereen dat doen – en het kan echt – dan hebben we in Nederland nog maar 20% van ons huidige energiegebruik nodig. Dat is heel wat beter dan de 50% die de Klimaatwet nastreeft. En er zijn geen Poetineske deals voor grootschalige windparken of zonneweides meer nodig.

Ik ben voor boten in het water en voor koeien in de wei.

Peter Hoefnagels

Reacties

Reacties