Go Sea Rangers!

En jaar geleden maakte ik de Sea Rangers mee. Enthousiast gedreven jongeren met een missie. Boswachter van de zee werden ze genoemd. Ik noem ze poortwachters van de Blauwe Planeet. Ze waken over onze blauwe planeet. Blauw, want meer dan 70 procent van de aarde bestaat uit water. En poortwachters omdat ze in hun rol steeds meer waakzaam en dienend zijn aan het voortbestaan van het leven op deze blauwe planeet.

Een dozijn Sea Rangers startten aan eerste fase van het project waarbij ze al zeilend onderzoek en observaties (oa milieuovertredingen) doen. Ik was er zelf bij toen we door een bruine streep smurrie zeilden, iets van 10 mijl buitengaats, ergens voor de Noord Hollandse kust. Op de marifoonoproep van schipper Rene kwam direct reactie vanuit het Kustwacht centrum en een kustwachtvliegtuig dat toevallig in de buurt was deed een fly by om het spoor terug te volgen. Loos alarm, het was deze keer geen vrachtschip dat illegaal materiaal loosde maar een lange drijvende bos vette algen. 

Dat was de eerste lichting Sea Rangers. Nu vaart een nieuwe lichting Sea Rangers in opleiding mee op de Fantastiko, het schip waarmee de Sea Ranger Service vanuit Den Helder de Nederlandse kust in de gaten houdt. Ze hebben een uitputtend bootcamp doorstaan met veel fysieke en mentale inspanning onder leiding van (oud-) mariniers. Nu dus de praktijktraining aan boord. Dat is hard nodig want leven op zee vraagt een ander mindset dan een kantoorbaan aan de wal. Vooral als je naast het varen ook nog’s onderzoek moet doen op een stampend en rollend schip. Ben je op zoek naar een missie op het water? Bij je Sea Rangers kan je je lol op: Eat your heart out. 

Ongeveer 27 zeilhelden in spé begonnen aan de fysieke en mentaal heftige beginopleiding. Daarvan haalden 20 de streep, zij mochten door naar het varende praktijk gedeelte. En zo’n 8 blijven er waarschijnlijk over. Zij mogen met trots de kleuren dragen van de Sea Ranger Service en hun taken als Poortwachters van Blauwe Planet vervullen. Nu begin het pas. Het samenwerken, omgaan met stressvolle situaties en verder werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. We gaan ze volgen terwijl ze dat verder uitbouwen.

Jules Bänffer

Reacties

Reacties