Q&A met Carlo Huisman

02/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup Bermuda 2017 - Louis Vuitton America's Cup Qualifiers, Day 7 - Round Robin 2
35th America’s Cup Bermuda 2017 – Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers, Day 7 – Round Robin 2

We spreken Carlo Huisman een paar uur voordat hij met Emirates Team New Zealand (ETNZ) tegen Oracle Team USA (OTUSA) moet varen in de America’s Cup. Een belangrijke wedstrijd, want ETNZ staat voor het eerst bovenaan in de stand en OTUSA staat op de tweede plek. Als verdedigend team heeft OTUSA weliswaar het voordeel dat ze altijd door mogen naar de finale, maar in deze wedstrijd kunnen de Nieuwzeelanders de Amerikanen duidelijk maken dat het nog een pittige strijd gaat worden. Vrijdag was ETNZ het eerste team dat een race geheel foilend heeft gevaren. En dat maakte indruk op de Yanks.

Gefeliciteerd! ETNZ staat bovenaan. Had je dit al zo snel verwacht?
Ik had wel verwacht dat we het goed zouden doen maar dit is natuurlijk een mooie positie. De andere teams zijn ook erg goed en dat heeft een paar fantastische races opgeleverd. We hebben nog wel een lange weg te gaan dus het is belangrijk om te blijven zoeken naar meer snelheid en ontwikkeling.

ETNZ-60052Jullie hebben de Fransen naar huis gestuurd in een wedstrijd waarbij de boot de hele race lang is blijven vliegen op zijn foils. Jij en je teammaten moeten super tevreden zijn.
Ja dat klopt de eerste “droge” race hebben wij kunnen claimen dat was wel een mooi moment. Verder niet zo heel erg spannend, vrijwel ieder team heeft dit al bijna gedaan of in practice races bereikt, maar goed dat het nu ook in de Challenger Series is gebeurd. Ik vind het een prachtige prestatie van Groupama Team France dat ze met de campagne die ze hebben toch een paar punten hebben kunnen pakken en een aantal mooie races hebben kunnen laten zien. Daar mogen ze echt enorm trots op zijn.

Hoe is de stemming in het team? Hebben jullie vrijdag een -klein- feestje gevierd?
De stemming is goed, kalm en gefocust. We hebben inderdaad een klein feestje gehad mede door de verjaardag van Andy Maloney, een van de zeilers.

Waar ligt het aan dat jullie bovenaan staan? Doen jullie het zo goed of maken de anderen meer fouten?
Ik denk dat iedereen goed zeilt maar wij net iets constanter zijn in onze manoeuvres. Het is belangrijk dat je verder goed kunt schakelen en weet wanneer je welke mode moet zeilen, dit moet iedereen nog beter leren. Ik denk dat je iedere dag een stuk beter leert racen.

Het lijkt alsof ETNZ serieus voordeel heeft met hun keuze voor cyclors. Meer kracht, minder last van wind, zie je dat ook zo?
Ja dat zie ik wel zo ja. Wij hebben ontzettend veel ontwikkeling in onze setup gestoken en ik denk ook dat wij meer kracht hebben en aerodynamischer zijn.

Merk je iets van spanning bij de andere teams?
Nee niet echt, ik kijk vooral naar hoe wij het zelf doen. Dat zullen zij ook zo doen denk ik. De andere teams zijn allemaal van een niveau dat ze niet snel druk of spanning zullen voelen. Ik heb zelf altijd een beetje gezonde spanning maar dat is na de start weg.

Hoe beleef je als cyclor de wedstrijd.
Wat krijg je mee van de wedstrijd als je voorovergebogen hard aan het fietsen bent?
Intens, je merkt vrijwel alles vooral in de pre-start zorg ik ervoor dat ik goed buiten de boot kijk. Zodra ik weet waar de andere boot zich bevindt en de situatie voor me heb kan ik me meer op mijn rol focussen.
Tijdens de wedstrijd kijk ik wanneer nodig om me heen, maar als de boot veel olie vraagt is dit soms lastig.

Simeon Tienpont is uitgenodigd door Softbank Team Japan. Heb je hem gezien?
Simeon is hier geloof ik al 2 weken. Ik zie hem regelmatig op het water.

Vandaag varen jullie tegen Oracle, de verdediger van de cup, is de spanning dan hoger?
Nee, niet echt: we weten wat er te winnen valt en verder is het “just a normal day”.

35th America's Cup Bermuda 2017 - Louis Vuitton America's Cup Qualifiers, Day 7
5th America’s Cup Bermuda 2017 – Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers, Day 7
35th America's Cup Bermuda 2017 - Louis Vuitton America's Cup Qualifiers
35th America’s Cup Bermuda 2017 – Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers
35th America's Cup Bermuda 2017 - Louis Vuitton America's Cup Qualifiers, Day 7 - Dock Out Emirates Team New Zealand
35th America’s Cup Bermuda 2017 – Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers, Day 7 – Dock Out Emirates Team New Zealand

Reacties

Reacties