Inktvis met look en sojasaus

inktvis

Inktvis is één van mijn lievelingsgerechten en ik probeer het op zo veel mogelijk manieren klaar te maken.

Sinds Spanje zien we deze fascinerende weekdieren geregeld in viswinkels, markten en supermarkten. Meestal worden ze diepgevroren verkocht en dat is helemaal goed, want na 24 u in de diepvries wordt het vlees malser en zijn ze gemakkelijker om klaar te maken.

Drogen in de zon, er na de vangst mee op de rotsen slaan of simpelweg een koper munt of wijnkurk in de kookpot doen… Er zijn verschillende manieren om het vlees te verzachten maar of ze ook effectief zijn moet je zelf maar uitproberen. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe ik de inktvis kook.

Op de eilanden in de Stille Zuidzee wordt de inktvis meestal niet volledig gekookt maar deels gestoofd. Met baby octopusjes die ik in Tahiti in de supermarkt vond besloot ik het ook eens zo te proberen. Je kan het ook met een grote inktvis maken, snij het vlees dan vooraf in kleinere stukjes en laat het iets langer koken/stoven.

Om de inktvis te kuisen (als dat nog niet gedaan is) kan je hieronder naar het filmpje kijken.

Ingrediënten:
500g baby inktvis
1 ajuin, in kleine stukjes gesneden
3 tenen look, geplet
2 el olijfolie
2 tl suiker
1 el sojasaus
1/5 tl gedroogde chili vlokken (of 1 klein pikant pepertje)
enkele blaadjes koriander, gewassen
peper uit de molen

Recept:

  • Was de inktvis met koud water en laat even uitlekken
  • Doe de inktvis in een kookpot, vul’m met water en breng aan de kook. Laat 5 minuten koken en laat ze daarna uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in dezelfde pot en fruit de ajuin gedurende 2 minuten
  • Voeg de look en suiker toe, meng goed en laat op een laag vuur warm worden zodat de suiker begint te karameliseren
  • Doe de inktvis, sojasaus, peper en chili vlokken erbij en laat op een laag vuur 15 minuten verder sudderen. Roer geregeld
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout toe
  • Serveer de inktvis met de koriander en sprenkel er nog wat olijfolie over

TIP: Lekker als voorgerecht of met rijst of noodles als hoofdschotel.
Vervang de koriander door peterselie en tijm voor een ander soort gerecht. Dit kan je opdienen met aardappelen of sneden geroosterd brood

Smakelijk!

Lynn

Reacties

Reacties