Van playbooks tot regatta’s: ROST is het water weer op

Het was goed om weer in een wedstrijdsetting te zijn. Ondanks de uitdagende omstandigheden hebben we elke race benut om te verbeteren. De koude condities en de harde wind maakten het niet gemakkelijk, maar we sloten de regatta positief af.

Het zeilseizoen is weer van start gegaan. De boot ligt in het water, de eerste trainingen en wedstrijden zijn gevaren – kortom, de kop is eraf! Na een lange winter is het heerlijk om weer het water op te kunnen en de wind in de zeilen te voelen.

In deze blog neem ik, Carlijn de genakertrimmer van ROST 3, jullie mee in de start van het tweede seizoen van ROST 3. Hoe verschilt dit seizoen van vorig jaar, toen we als nieuw team op een nog onbekende boot stapten? Wat speelde zich af achter de schermen tijdens de wintermaanden?

Koude dagen op het land

De voorbereiding begon eigenlijk al aan het einde van het vorige seizoen. Iedereen heeft enorme stappen gezet in het eerste seizoen. Om te voorkomen dat de vooruitgang tijdens de wintermaanden zou wegebben, heeft iedereen gewerkt aan een persoonlijk playbook. Dit is een document waarin je elke manoeuvre stap voor stap documenteert vanuit jouw positie.

Het opstellen van een playbook daagt iedereen uit om de routine in de manoeuvres te creëren. Het is lastiger dan gedacht om dit op papier te zetten, omdat het op het water zo natuurlijk gaat. Verschillende teamgenoten merkten ook op dat zij nieuwsgierig waren naar wat anderen precies deden. Bij het vergelijken van de playbooks merkte we ook dat sommige taken overlappen, dus hier konden we weer erg veel van leren.

Naast het opfrissen en verbeteren van de manoeuvres werd ook nog hard aan de boot geklust. Voordat wij het water op konden moesten klussen afgerond worden en de boot weer helemaal zeilklaar gemaakt zijn voordat hij in Hellevoetsluis in het water gelegd kon worden. 

Eerste training

Tijdens onze eerste training stapte Frans Hinfelaar aan boord in een coachende rol. Hoewel we nog een beetje roestig waren, was iedereen door de grondige voorbereiding goed gefocust. We hebben veel geleerd van de inzichten van Frans, die met zijn eindeloze ervaring meekeek naar manoeuvres en trim. Het was erg waardevol om een vers paar ogen op dek te hebben. Hij stelde vragen die wij onszelf nog niet hadden gesteld en gaf tips waarmee wij net wat extra procentjes konden verbeteren.

Stellendam Regatta

De op vrijdagmiddag geplande training kon helaas niet doorgaan vanwege de harde wind. Gelukkig hebben we op zaterdag vier wedstrijden kunnen varen, hoewel er vijf op de planning stonden. Het was een lange dag met veel wind en korte banen, wat betekende dat het erg  hard werken was.

Het was goed om weer in een wedstrijdsetting te zijn. Ondanks de uitdagende omstandigheden hebben we elke race benut om te verbeteren. De koude condities en de harde wind maakten het niet gemakkelijk, maar we sloten de regatta positief af. Na een uur uitstel op de laatste dag kregen we een prachtige zeildag met goede condities. Ietwat minder wind, iedereen was warm gelopen en zelf de zon kwam af en toe om het hoekje gluren. Zo zaten wij met het team vol energie om te leren en te groeien.

En nu?

We zijn op het moment in Engeland voor de Vuurschepenrace en de NSR. Offshores zijn altijd weer een heerlijke afwisseling voor het team. We moeten lang scherp blijven, goed voor jezelf blijven zorgen en komt ook op andere posities te staan naast jouw eigen plek. Dit biedt ruimte om jezelf verder te ontwikkelen als zeiler en dwingt je ook over alles wat er gebeurt na te denken en te anticiperen. 

Zonder de hulp van al onze sponsoren kunnen wij natuurlijk niet uitvaren en onze zeilen hijsen, daarvoor nogmaals veel dank! Wij zullen jullie op de hoogte houden van al onze avonturen! Dus tot dan, of tot op het water.

Carlijn Reumer

Reacties

Reacties