Aanmonsteren en de eerste wacht op de Eendracht

Nynke Elzinga is schipper in de Bruine Vloot en zeilt daarnaast veel op haar grundel over het Wad en door Friesland. In februari heeft zij drie weken meegevaren op zeilschip Eendracht van Alicante naar Rotterdam via Lissabon. Voor Zeilhelden heeft zij haar ervaringen gedeeld, in deze blog deelt ze haar eerste 24 uur, van het aanmonsteren tot en met de eerste wacht!

Nog één laatste sangria op het terras met uitzicht op de haven van Alicante. Het is hier lekker warm, een hele andere wereld dan het winterse Nederland. De Eendracht heb ik gisteren al zien overvaren vanaf Mallorca dus ik weet zeker dat ze er is. Het is 15:45, tijd om aan te monsteren. Met mijn koffertje loop ik richting de haven, hopelijk heb ik aan die 20 kilo genoeg en ben ik niks vergeten. Met nog zo’n 20 min lopen voor de boeg breekt het wieltje van mijn koffer af. Als dit maar geen slecht teken is. Het is op deze manier een enorme wandeltocht naar de Eendracht. 

16:04 Aankomst aan boord van de Eendracht, waar ik door de crew warm wordt onthaald. Ik krijg een drankje in mijn hand geschoven met iets van sinaasappelsap en alcohol, dit smaakt prima!

De kapitein doet een welkomspraatje over het reilen en zeilen aan boord en ik krijg een hut toegewezen, hut 5.2 is van mij. Bij aankomst blijkt het een 4 persoonshut te zijn waarbij ik in het onderste deel van het stapelbed slaap. Ik ben namelijk de oudste van mijn hut dus ik slaap onderaan. Ik pak mijn koffer uit en richt een lade en kast in met mijn spullen. 

De hele bemanning inclusief crew wordt ingedeeld in wachten, een rode, een blauwe en een witte wacht. Ik zit in de witte wacht en dit betekent voor mij dat ik direct vannacht aan de beurt ben met de hondenwacht, van 00:00 tot 04:00 uur. We wachten nog even op de laatste boodschappen, je kent het wel, in Spanje duurt het altijd wat langer dan in Nederland.

19:30 De alarmen gaan af en we doen voor vertrek nog een abandon-ship oefening. Iedereen haalt zijn of haar oranje blokzwemvest op en heeft op de deur van de hut gelezen waar hij/zij zich moet verzamelen. We leren hoe we zo’n zwemvest om moeten doen en wat er van ons wordt verlangd bij een echte calamiteit. De proef is geslaagd en iedereen weet nu wat er moet gebeuren bij een calamiteit.

20:00 De loopplank wordt binnengehaald en de trossen gaan los! We varen rustig de haven uit en ik zie Alicante rustig aan de horizon verdwijnen. Op naar een nieuw avontuur! We drinken nog een kopje thee en proberen nog wat te rusten voordat onze wacht om middernacht begint. Natuurlijk kan ik niet slapen, vol met adrenaline en gezonde spanning ben ik klaar om mijn eerste wacht te lopen.

00:00 Start van de hondenwacht, natuurlijk had ik door alle nieuwe dingen geen slaap kunnen vatten. Ik trek mijn thermobroek aan en een trui, dit moet toch voldoende zijn? Ik stap het dek op en merk al gauw dat het toch erg fris is zo ‘s nachts en op zee. De warmte van het strand van Alicante lijkt erg ver te zoeken. Na een uur buiten besluit ik mij toch maar om te kleden in een heel thermosetje en mijn zeilpak.

Aan boord van de Eendracht gaat het allemaal op de Eendracht-manier, er zijn vaste regels voor alles. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan uitleg en instructie. Helaas is er op dit moment geen wind, dus varen we op de motor. We varen koers 198, uit te spreken als 1-9-8. Eén voor één komen we allemaal een keer aan de beurt om als roerganger een stukje te sturen. 

02:00 Tijd voor tosti’s! Tosti’s bakken schijnt echt een hele belangrijke taak te zijn op de Eendracht, je krijgt er ook veel nieuwe vrienden door 😉.

04:00 De witte wacht is dismissed en ik val als een blok in slaap. Zo veel nieuwe indrukken! Nieuwe mensen, een nieuw schip en een nieuw en bijzonder vaargebied. Moe en voldaan ben ik blij om op bed te liggen.

Zeilschip de Eendracht onder vol zeil

10:30 Ik word wakker, spring snel onder de douche en kleed mij aan. De lunch is bijna klaar en mijn volgende wacht begint alweer om 12:00. We beginnen met vooreten, dit is het halfuurtje voordat onze nieuwe wacht begint. De lunch is geweldig! Mosterdsoep met zalm, versgebakken brood en veel verschillende soorten beleg.

12:00 De wacht begint en we melden ons op de buitenbrug. Ik help nog even met de afwas.  Verrek! Door het patrijsje spot ik een zeehond!

13:00 We varen nog steeds op de motor, de wind is tegen en we hebben best wel veel haast. Over 6 dagen moet onze aankomst in Lissabon zijn. Tijdens de wacht krijgen we nog meer uitleg en instructie. Dit keer zijn de lieren aan de beurt. Op dit schip is geen tuiglier, zoal ik dat gewend ben van verschillende platbodem’s, maar zijn het allemaal potlieren op een lierenbordes. Iedereen moet ze op dezelfde manier bedienen en we leren slagen om de potlieren te leggen en deze er ook weer af te halen. 2 slagen, weinig spanning, 4 slagen veel spanning. Ook leert iedereen een kikker beleggen. Zowel de ervaren bemanning(er zijn veel zeilers aan boord) als de onervaren bemanning moet dit laten zien.

15:00 Pikheet! Dit komt van vroeger, toen er pikheet werd geroepen om aan te geven dat het ‘gepekte’ dek heet was door de kokende pek die eroverheen gegoten was. Dit werd een sein voor koffietijd, zo ook hier aan boord. Vandaag is er iemand jarig dus is er ook nog gebak!

16:00 De wacht zit er weer op. Ik trakteer op een rondje om af te sluiten, op een geslaagde eerste 24 uur!

Nynke Elzinga a/b Eendracht

Reacties

Reacties