Karma-blog: ‘1200 mijl voor de boeg’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via zijn blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Foto van blog

Sat 27 Jan 2024 14:57 (CET)

1200 mijl voor de boeg

We zijn los. Vertrokken. Vier nachten in Puerto Montt geweest. Boodschappen gedaan, water en diesel bijgevuld en wat liefde in de boot gestopt. Reparaties waren niet nodig, KARMA kwam ongeschonden de oceaan over. I love this boat.

Preventief hebben we wat laten lassen, zodat we voorbereid zijn op de williwaws. Valwinden die ineens je boot pakken. Vooralsnog hebben we daar niet mee te maken. Dat komt pas veel verder in het zuiden.

We varen hier in dagtochten. Vroeg op en voor het donker voor anker. Dat is althans het plan. Vanmorgen vertrokken we om 08.00 uur. Plan is dat we aan het eind van de dag ergens ankeren bij het eiland Chiloé. Dan zit het eerste traject erop.

We varen hoog aan de wind, met zo’n 17 knopen apparent wind. Windje 4, vlakke zee, heldere lucht en een brandende zon. Net kwam er al een enorme school dolfijnen voorbij. Ontelbaar net het blote oog.

Prima omstandigheden (ook voor de nieuwe crew) om even in te slingeren.

Sun 28 Jan 2024 13:12 (CET)

De kop is er af

Gisteren dik 75 mijl gevaren, opkruisen van Puerto Montt naar Quemchi, een dorpje op Chiloé. Pal tegen de wind in, maar verder een fantastische zeildag.

Quemchi

Nieuwe crew hield zich erg goed. Varen in een decor van besneeuwde bergtoppen, tussen de dolfijnen en … net toen we het anker lieten zakken, ging de zon onder. Ik ben nu al smoor verliefd of Patagonië.

Mon 29 Jan 2024 03:21 (CET)

Bijna vol

Bijna volle maan

Prachtige maanopkomst. Bizar hoe helder het is. bij nacht. Cadeautje om hier te mogen zeilen. Zo mooi.

Thu 01 Feb 2024 02:21 (CET)

In de wildernis

Vandaag het prachtige Chiloé achter ons gelaten.

Werner, Mitchel, Maud en Tyche

Op de halfwinder en deels op de motor naar een prachtige ankerplek gevaren. Daar liggen we nu, in de mist en de regen. Maar zelfs dan is Patagonië prachtig.

Fri 02 Feb 2024 05:14 (CET)

Net voor het donker ging het anker uit.

Foto van blog

Optimaal genieten dus. Van de lange dagen hier. Vers brood aan boord, walvissen op een paar honderd meter afstand met zo’n echte v-vormige staart, en een fascinerend landschap. Droog en zelfs wat blauwe lucht. Heerlijk.

Mon 05 Feb 2024 02:33 (CET)

IJszeilen?

Drijfijs in Laguna San Rafael

Vandaag Laguna San Rafael bezocht, compleet met gletsjer en drijfijs.

Mon 05 Feb 2024 02:51 (CET)

Gletsjer San Rafael

Weer zo’n prachtige dag. Door smalle kanalen, met stevige wind, getijdestroom en eddies. Onder een snel veranderend wolken landschap, met uitzicht op de besneeuwde toppen. Zeeleeuwen en Condors op een eiland. En uiteindelijk Laguna San Rafael. Wow!

Gletsjer San Rafael


Verder staan we stil bij de bosbranden in (veel noordelijker) Chili, de slachtoffers en de doden die daarbij vallen. Hopelijk is het vuur snel onder controle.

Werner maakt ook video’s aan boord van KARMA, die kan je hier bekijken.

Werner Toonk

Reacties

Reacties