Een stap dichterbij

Karlijn leeft een nomaden bestaan. In de zomer zwerft ze met haar 27ft bootje Drifter over de Randmeren. In de winter reist ze af naar warmere oorden waar ze zeilen, reizen en werken combineert. Op Zeilhelden blogt ze over haar zoektocht.

Vrijheid, avontuur en zoveel mogelijk zeilen. Dat was het plan. Vertrekken, jaren terug, voor onbepaalde tijd. Het leven had wat anders in petto en het vertrekken onder eigen kiel zat er even niet meer in.

Maar met de pakken neerzitten, was ik niet van plan. Dus boekte ik een vliegticket naar Tenerife om daar op zoek te gaan naar een zeilkans. Die kans vond ik in een boot onder Vlaamse vlag waarmee ik naar Kaapverdië zeilde. Dat is nu ruim een jaar geleden.

Tot op de dag vandaag zit ik nog steeds in Kaapverdië. Mijn leven hier heeft ondertussen aardig wat vorm gekregen. Een leuke vriend, een heel fijn appartement met groot dakterras, een goede remote baan, leuk vrijwilligerswerk in een community centrum voor kinderen en zelfs een oppasboot om op te knappen en mee te zeilen.

Dave en Karlijn

Het lijkt erop alsof ik hier aardig aan het settelen ben, maar dat was niet de bedoeling! Vertrekken, avontuur, de wereld zien, dat was het plan! Niet op het eerste de beste eiland neerstrijken en alsnog een normaal leven leiden.

Hoewel we Mintaka (onze oppaszeilboot) aan het opknappen zijn om in de toekomst mee rond de eilanden te zeilen, zullen we daar nooit écht mee kunnen vertrekken. Mintaka is immers niet van ons. Het is een leuk project voor nu, maar het brengt me niet echt dichter bij mijn plan: vertrekken.

Gelukkig denkt Dave, mijn vriend, er precies hetzelfde over. Dus gingen we op zoek naar een boot. Geen opknapboot, maar een eigen boot. Nu is dat in Kaapverdië makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn hier niet heel veel boten te koop, en de boten die er zijn, zijn over het algemeen way over ons budget.

Totdat we lucht kregen van La Boudeuse, een 13,4 meter stalen boot uit 1986, wederom onder Vlaamse vlag. Ze is hier ruim vier jaar geleden gestrand vanwege ziekte van de eigenaar. Inmiddels is ze in handen van de Marina en staat ze voor een prikkie te koop. Het blijkt een grote, complete, degelijke boot te zijn, en dat ruim binnen ons budget!

Na vier jaar verwaarloosd te zijn, heeft ze uiteraard wel wat aandacht en een hoop werk nodig. Voornamelijk wat roestplekken aan dek die behandeld moeten worden. Om zeker te zijn dat het staal van de romp nog sterk genoeg is, laten we een staalmeting doen. Die pakt goed uit! Het staal is over het algemeen in goede conditie, op twee plekken na, waar we de platen willen laten vervangen. De roestplekken op het dek kunnen we zelf aanpakken. Aangezien Dave ervaring heeft met lassen, hoeft dat geen probleem te zijn.

De rigging en zeilen zijn in goede staat. Verder is La Boudeuse erg compleet met een bijna nieuwe motor, zonnepanelen, een windvaan en alle benodigde apparatuur. Het interieur is erg ruim en mooi, hier kunnen we ons wel thuis gaan voelen!

Na een aantal bezichtigingen, en wat checks, besluiten we over te gaan op de koop. Het is nog een beetje onwerkelijk. We hebben een boot in Kaapverdië! Een grote, degelijke boot! Geschikt om grote reizen te maken. Daarmee ben ik, jaren later, toch een stapje dichterbij mijn oorspronkelijke plan.

Karlijn Ballemans

Reacties

Reacties