Op naar het WK Yngling!

image3

Wij zijn het Yngling team NED 335, bestaande uit onze voordekker Sam Peeks, Jasper Schuddeboom achter de spinnaker en Kaj Moorman is de stuurman. In het dagelijks leven studeert Kaj Fysiotherapie, Jasper industrieel ontwerper en Sam begin in september aan zijn HBO Technische informatica.

Sinds eind 2015 zijn wij samen ’n team, nadat we jarenlang tegen elkaar hebben gevaren in de Splash klasse. We waren toe aan iets nieuws, iets dat uitdagend is en waar voornamelijk veel studenten in varen. De Yngling voldoet aan dat plaatje; vanwege de leaseconstructie van het Nationaal Jeugdzeil Plan. Met veel lol zijn wij hieraan begonnen! Elk moment het water op is omdat we het leuk vinden om wedstrijden te varen. Elk weer type vinden we leuk om mee te varen, behalve… met regen. We zijn toch liever mooi weer zeilers die genieten van de zon!

Ons eerste jaar
Sinds de start in de Yngling begin vorig jaar hebben we voornamelijk veel getraind om de boot te leren kennen. Hiervan zijn veel uren alleen gemaakt, maar ook in klasse-trainingen met meerdere boten samen. In korte tijd maakten we grote stappen en konden we steeds beter in de top van het veld mee varen! Hierdoor konden we ook mooie doelen stellen voor het WK 2016: top 10 overall en meevechten om het jeugdkampioenschap. Na een spannende week, met veel verschillen in wind op de Wolfgangsee in Oostenrijk, zijn we geëindigd op de 3e plek overall en zijn we jeugdkampioen geworden! Dit resultaat hadden we in ons eerste jaar natuurlijk alleen maar kunnen dromen.

In die zomer was de liefde voor de Splash nog zeker niet verdwenen. Na het WK zijn we meteen doorgereden naar Travemunde om mee te doen met het WK en EK Splash. Onze bootjes stonden hier al klaar op de trailers en we konden zó doorlopen naar de meting. In totaal waren er hier ook 5 wedstrijddagen. Sam is wereldkampioen Splash Blue geworden en Kaj maakte het podium af op het EK Splash Red. Een mooie prestatie waar we ook trots op kunnen zijn!

Sneekweek: Overdag om de eer, ’s avonds om de sfeer!

Na deze 2 grote kampioenschappen te hebben gevaren, zijn we naar de Sneekweek gegaan.  Dit met de insteek: we gaan er een leuke week van maken. Veel avonden naar Sneek en de wedstrijden worden elke dag gevaren. Overdag om de eer, ’s avonds om de sfeer! Hier wisten we uiteindelijk de week af te sluiten met het felbegeerde Sneekweek bord.

image2Ook dit jaar zijn we goed begonnen! Grote ambities om mee te doen in de top van de Ynglngklasse. Elk wedstrijdweekend zijn we geëindigd op het podium en we willen minimaal hetzelfde bereiken op het WK als vorig jaar! De omstandigheden zullen in Sneek wel wat anders zijn dan in Oostenrijk. Het onvoorspelbare van de wind die daar stond, was voor ons een mooie basis, omdat de keuzes snel gemaakt moesten worden. Het voordeel van de verandering kon ineens weer weg zijn als je te laat was.

Ter voorbereiding op de wedstrijden zullen wij de hele week voorafgaand aan het WK te vinden zijn op het Sneekermeer. Een aantal uurtjes per dag het water op, de laatste reparaties aan de boot en chillen op het starteiland zal hiervan de invulling worden!

Geheime wapen aan boord
Het grote voordeel aan de samenstelling van ons team is dat we elkaar heel erg vertrouwen in de keuzes die gemaakt worden en de kunsten aan boord. Doordat we in de jaren hiervoor elkaar eraf hebben gevaren -als tegenstanders in de Splash- weten we wat we van elkaar kunnen verwachten. Het behouden van dit grote voordeel is dus erg belangrijk!

We kijken erg uit naar het WK! Op onze Facebookpagina kun je ons in de gaten houden. Gedurende onze trainingen en wedstrijden houden we iedereen op de hoogte. Neem is een kijkje en like de pagina om altijd ons laatste nieuws te lezen!

Tot op de wal of op het water!

Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks

image1

Reacties

Reacties