Blog #6 – Aarhus is een soort Groningen aan zee

Voor de mensen die hier nog nooit geweest zijn. Aarhus is een soort Groningen aan zee. Het is naast een zeilstad nog veel meer een echte studentenstad. Het doet mij persoonlijk daardoor erg denken aan Groningen. De stad waar ik opgroeide. Ik voel me hier misschien wel daardoor thuis.  

We’re back, it’s race time! Zondag 4 juni aanstaande mogen we weer. Om klokslag twaalf uur is het tijd voor de Aarhus In-Port Race. We liggen sinds afgelopen weekend in Aarhus, Denemarken. De eerste keer dat ik hier kwam in 2019 was tijdens een van mijn eerste tripjes met deze boot. Destijds voor een warm-up event richting deze The Ocean Race. Een gekke gedachte eigenlijk want toen hoopte ik alleen maar dat ik een plekje aan boord zou bemachtigen en kijk nu eens, ik ben gewoon schipper en ik heb zelfs Deense fans die op de foto willen.

De Denen hier zijn trouwens sowieso gek van zeilen. Dat was goed te merken afgelopen maandag bij de Dock-In ceremony. Het publiek stond rijen dik op de kade en ook op het water waren veel bootjes in alle soorten en maten naar buiten gekomen om ons VO65’s en eerder op de dag ook de Imoca’s te verwelkomen.

Voor de mensen die hier nog nooit geweest zijn. Aarhus is een soort Groningen aan zee. Het is naast een zeilstad nog veel meer een echte studentenstad. Het doet mij persoonlijk daardoor erg denken aan Groningen. De stad waar ik opgroeide. Ik voel me hier misschien wel daardoor thuis.  

Dat we zondag eindelijk weer mogen betekent ook dat de wedstrijdspanning bij mij terug is. Ik heb er zin in en kan niet wachten totdat we letterlijk de trossen losgooien. Hoe zich dat uit? Het is een moeilijk te omschrijven gevoel van groot enthousiasme en in meest praktische zin ben ik weer eerder op de haven en bij de boot dan nodig. Ik heb er gewoon heel veel zin. 

Voor nu is het vooral een kwestie van ons voorbereiden. Gistermorgen hebben we de wedstrijdzeilen erop gezet. Ook lopen we alles nog een keer goed na, zodat we zeker weten dat de boot in een optimale wedstrijdconditie is. Vandaag en morgen pakken we nog even onze mentale rust terwijl de laatste crewmembers binnendruppelen. Op vrijdag en zaterdag hebben we dan nog twee trainingsdagen gepland met het team.

Voor deze laatste twee etappes hebben we overigens weer een prachtig team bij elkaar weten te krijgen. Ondertussen moeten we ook niet vergeten om te genieten want over zo’n 30 dagen zit The Ocean Race 2023 er alweer op.

Jelmer van Beek, schipper Team JAJO in The Ocean Race

Reacties

Reacties