Karma-blog: ‘In Puerto Aguirre’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via zijn blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Puerto Aguirre

Sat 10 Feb 2024 16:42 (CET) – In Puerto Aguirre

We liggen in Puerto Aguirre. Of eigenlijk bij Puerto Aguirre. Er is een inimini Marina. Als we daar hadden willen liggen, dan hadden we van te voren moeten reserveren. We liggen om de hoek, voor anker. Het is er druk. Voor hier dan. Drie boten liggen er nu. Een Canadese, Zweedse en Nederlandse vlag wapperen er. Die van ons is het meest versleten.

De dames zijn van boord. Die reizen over land terug over de prachtige Carretera Austral. Nooit van die weg gehoord? Google even, je weet niet wat je ziet, zo mooi.

Mitchel en ik maken ons klaar voor de volgende etappe. Onderweg naar het verre zuiden. Morgen halen we het anker op. De dieseltank zit weer vol, het water is dan hopelijk ook bijgevuld. Slepen met jerrycans. En in het Spaans onze weg vinden hier. Mooi!

Volgende stop is in Tortel. Daar stapt Robert aan boord. Als het weer zich een beetje aan de verwachtingen houdt, dan zijn we er precies volgens planning.

Uitzicht op de ijsvelden en op de hoogste berg van Patagonië

Wed 14 Feb 2024 02:43 (CET) – Golf van Penas achter ons

Het was even een nachtje doorzeilen, maar we zijn erover. De beruchte Golf van Penas ligt achter ons.

Thx Ruud voor het meekijken, dat was erg fijn. Het weer hield zich keurig aan de verwachtingen en wij deden weer ons ding. Op de motor de oceaan op, en in de golf bouwde de wind van 15 naar 25 knopen met af en toe uitschieters naar 30. Maar allemaal bakstag, dus heel goed te handelen. Wel altijd spannend dit soort kapen ronden, vooral omdat er altijd vissers actief zijn zonder AIS, en diverse boeien liggen te knipperen die niet op de kaart staan en omdat de wind er altijd gek doet. Dat was nu ook het geval, maar we kwamen er weer goed doorheen. In de Golf werd het weer licht, en hadden we prachtig uitzicht op de ijsvelden en op de hoogste berg van Patagonië. (zie foto)
Voor de gebruikers van NFL: Karma van Staal staat er sinds vandaag ook op: https://www.noforeignland.com/boat/karmavanstaal/journey

Wed 14 Feb 2024 15:13 (CET) – Klein, zo klein in deze grootsheid

Een nieuwe dag begint. De zon schijnt net boven onze horizon. Dichtbegroeid bos rondom een klein binnenmeer.

Foto van blog

Na de nachtelijke tocht over Golfo de Penas sliepen we weer als babies. In een klein en goed beschut hoekje, achter ons anker met twee lijnen naar de kant. Nieuw en als herboren staan we weer aan dek. Om te genieten, van dit ‘transient moment of insignificance.’ (Vertaal dat maar eens naar het Nederlands…)

Zonnestralen vinden hun weg door de lichte bewolking. Met kracht verwarmen ze alles waar ze op landen. Mitchel neemt een duik in het frisse water. Ik geniet van mijn koffie. Vers gezet. We doen het rustig aan. Op zo’n plek wil je niet anders.

Vandaag mikken we op Tortel. 47 zeemijlen. Door prachtige landschappen en nauwe kanalen, vast weer met uitzicht op die duizenden meters hoge sneeuwtoppen. Wat zijn we klein. Nietig. Te gast. In dit overweldigende Patagonië.

Hoe ver we komen, hangt af van de wind, want die is de baas. Op de oceaan én hier. Beter is wellicht: de windRICHTING. Als het waait, dan waait het hard. Zo hard dat het ook de stroom beïnvloedt. Wind tegen is stroom tegen. Wind mee is stroom mee.

Er is weinig wind verwacht vandaag, maar het blijft Patagonië. Het kan elk moment omslaan. Dan vliegt ‘ie ineens om je oren. Met veertig knopen of meer. Slecht weer begint hier naar verluid pas boven de 50 knopen.

Het is wennen. Aan de grootsheid, de kracht, de eindeloosheid, de leegte, de ongereptheid, maar bovenal de pracht van Patagonië. Wat een enorm cadeau om hier te mogen varen, te zijn en te genieten.

Tortel

Fri 16 Feb 2024 04:52 (CET) – Dagje boat yoga in Tortel

Prachtige plek om noodzakelijk onderhoud uit te voeren. Boat yoga. In onmogelijke hoekjes slangklemmen aandraaien en andere ingewikkelde dingen doen.

Fri 16 Feb 2024 05:03 (CET) – Groetjes uit Tortel

Plaatje lijkt wel een ansichtkaart.

Werner maakt ook video’s aan boord van KARMA, die kan je hier bekijken.

Werner Toonk

Tortel

Reacties

Reacties